Erişilebilirlik

İngiltere’de 30 Kentte Savaş Karşıtı Protesto


İngiltere parlamentosunda Lordlar Kamarası’nı ikna etmeye çalışan Muhafazakar Parti Genel Başkanı ve Başbakan David Cameron'a tepkiler devam ediyor. Savaş Karşıtı Koalisyon adlı sivil toplum örgütü,başbakanlık binasının bulunduğu Downing Caddesi üzerinde büyük bir protesto gösterisi düzenledi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteride Başbakan David Cameron'a Suriye’deki savaşa daha çok katılma konusundaki görüşlerini değiştirmesi için çağrıda bulunuldu.

Parlamento haftaya görüşecek

İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırısı ile müdahale edip etmeyeceğine dair görüşmelerin en erken gelecek hafta içinde parlamentoda oya sunulması bekleniyor. Savaşı Karşıtı Koalisyon, hükümetin yaptığı açıklamaların "Suriye’nin İngiliz kuvvetleri tarafından bombalanması tehdidi" olarak anlaşıldığını, bu nedenle protesto kararı alındığını bildirdi

Muhalafet partisi zor durumda

İngiltere parlamentosunda ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Başbakan David Cameron'un Suriye’ye hava saldırıları düzenleme politikasına karşı çıkıyor. Savaş karşıtı açıklamaları yüzünden Corbyn'e karşı kendi partisinden de tepkiler geliyor. İşçi Partisi’nin önde gelen politikacıları, parti lideri Jeremy Corbyn'in destek istemekte ısrar etmesi durumunda bazı milletvekillerinin partiden istifa edebileceğini söylüyor.

Savaşı Karşıtı Koalisyon tarafından İngiltere'nin 30 kentinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen protesto gösterilerine ilgi büyük oldu.

Cihad ve terörizm güçleniyor

Başkent Londra'da başbakanlık binasının bulunduğu caddede gerçekleşen gösterilerde yapılan konuşmalarda, ABD ve Fransa'nın Suriye'ye havadan müdahalede bulundukları, ancak bu müdahalelerin İŞİD'i zayıflatmadığı belirtildi. İŞİD'in bölgedeki etkisinin hava saldırıları ile arttığı, cihatçı eğilimlerin ve terörizmin daha da güçlendiği öne sürüldü.

Türkiye İŞİD'e desteğini kesmeli

Protesto gösterisinde konuşan eski milletvekili George Galloway, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın İŞİD ve El Kaide ile işbirliği yaptığını öne sürdü, Suriye'ye yapılacak hava saldırıları ile bombalamanın bir çözüm olmadığını savundu, asıl önemli olan noktanın NATO üyesi ülkelerin İŞİD ile ilişkisinin kabul edilemeyeceği gerçeği olduğunu söyledi.

Savaş Karşıtı Koalisyon örgütünün başkanı Andrew Murray de, Afganistan, Irak ve Libya'da yaşananlardan sonra barışın bu ülkelerde yıllar geçmesine rağmen sağlanamadığını, bu nedenle Suriye'yi bombalamanın bir hata olduğunu sözlerine ekledi.

Andrew Murray İngiltere'nin Suriye'ye müdahale etmesinin hiç bir etkisi olmayacağını, sadece daha fazla kişinin nefretini kazanacağını belirtti.

İç savaş sonlanmalı

Murray, Suriye'de yapılması gerekenin iç savaşın bir an önce sonlandırılması olduğunu vurguladı, ancak bunu yaparken kesinlikle İŞİD ile görüşülmemesi ve Suriye'de iç savaş sonrası oluşacak rejimin güçlendirilmesiyle bir düzen kurulması gerektiğini söyledi.

İngiltere parlamentosunda geçtiğimiz Perşembe günü Başbakan David Cameron tarafından yapılan açıklamalarda, Suriye'de yapılacak hava saldırıları ile ilgili olarak IŞİD’e karşı İngiltere'nin kendisine yakın müttefik ülkelerle birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulandı.

Tony Blair'den destek

Eski İşçi Partisi genel başkanı ve eski başbakan Tony Blair, yaptığı açıklamalarda Başbakan David Cameron'a İşçi Partisi içindeki milletvekillerinin desteğine güvenebileceğini söylemişti.

İngiltere’de 30 Kentte Savaş Karşıtı Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG