Erişilebilirlik

İngiltere ve İrlanda’dan K.İrlanda’ya Çağrı 


İngiltere ve İrlanda hükümetleri Cuma günü Kuzey İrlanda’nın koalisyon hükümetinin yeniden kurulması için görüşmelerin başlaması çağrısı yaptı. Geçen hafta bir gazetecinin öldürülmesi yaklaşık iki yıl önce düğümlenen hükümet diyaloğunun yeniden başlaması çağrılarına neden oldu.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, Kuzey İrlanda’da iktidar paylaşımının yeniden sağlanmasının önemini dile getirdiklerini kaydetti.

“Kuzey İrlanda’nın güçlü bir siyasi liderliğe sahip olması şu an her şeyden önemli” diyen sözcü, “Umuyoruz siyasi partileri görüşmelere katılmak üzere yeniden bir araya getirebiliriz” dedi.

Kuzey İrlanda Partisi Sinn Fein’in yaklaşık iki yıl önce İngiltere yanlısı Demokratik Birlik Partsi’yle koalisyon hükümetinden ayrılmasıyla hükümet bozulmuştu.

DUP ve Sinn Fein 2007’de vardıkları tarihi bir anlaşmayla iktidarı paylaşma kararı almıştı.

Kuzey İrlanda’da 2007’de yapılan koalisyon anlaşmasına göre Başbakan ve Başbakan Yardımcısı hükümeti yetkileri paylaşarak yönetiyordu. Başbakan yardımcısı Sinn Fein’den Martin McGuinness’in istifa etmesi ve partinin yerine başkasını atamayı reddetmesi hükümetin çıkmaza girmesine neden olmuştu. Bu durumda Kuzey İrlanda iktidar paylaşımı anlaşmasına göre Başbakan Arlene Foster da görevinden olmuştu.

Geçen hafta 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee’nin İrlandalı milliyetçi militanlar tarafından vurularak öldürülmesi seçmenlerin her iki parti üzerindeki baskısını arttırmıştı.

Hayatını kaybeden gazeteci için kilisede düzenlenen anma törenine katılan İngiltere Başbakanı Theresa May ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar yaptıkları ortak açıklamada, “Kuzey İrlanda halkının siyasi liderlere verdiği mesajı gördük. Siyasi ilerlemenin ivme kazandığını görmek istiyorlar. Bizim de hemfikiriz olduğumuz konu şu ki bizim liderler olarak artık sözlere değil harekete geçmeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin AB’den ayrılması sürecinde Kuzey İrlanda ve İrlanda sınırının durumu üzerinde uzlaşı sağlanamayan önemli maddelerden biri. AB, İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda arasındaki açık sınırın korunmasını istiyor ancak İngiltere’nin bir süre daha Gümrük Birliği’nde kalmasını öngören bu mekanizma Londra’yı süresiz olarak birliğe bağlayacağı endişesiyle İngiliz meclis üyelerinden tepki görüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG