Erişilebilirlik

İngiltere ve Fransa Arasında Çocuk Göçmen Gerilimi


İngiltere ve Fransa Arasında Çocuk Göçmen Gerilimi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Fransa'nın Calais kentindeki mülteci kampında İngiltere tarafından kabul edilmeyi bekleyen çocuk göçmenler iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu.

Fransa 'Orman' olarak bilinen ve göçmenlerin kötü koşullarda yaşadığı mülteci kampını yıkarken geride kalan bin beş yüz kadar çocuk göçmenin İngiltere'ye gönderilmesini istiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande İngiltere Başbakanı Theresa May'i arayarak geride kalan çocukları almanın "ahlaki bir görev olduğu" mesajı verdi.

Hollande, May ile yaptığı telefon görüşmesinde İngiliz yetkililerin reşit olmayan çocuklara merkezlere kadar eşlik etmeleri ve ardından İngiltere'ye kabul edilmeleri sürecinde rol oynamaları gerektiğini söyledi.

Hollande, May'e "Çocukların İngiltere'ye transferi acil bir konu. Gelişlerini organize ederek sorumluluk almanızı ve ahlaki görevinizi yerine getirmenizi istiyoruz" dedi.

İngiltere ise son dönemde 300'e yakın göçmen çocuğu kabul ettiğini ve bir kaç yüz çocuğun daha İngiltere'ye geleceğini söylüyor ve herhangi bir taahhütte bulunmuyor.

İngiltere'nin kabul ettiği çocukların çoğu İngiltere'de aile bağları bulunan çocuklar.

İngiltere eski Başbakanı David Cameron göçmen yasasına getirilen değişiklikle bu ülkede herhangi bir bağı olmayan çocukların da kabul edilebilmesi için vaatte bulunmuştu.

Theresa May Fransız politikacılar, İngiliz politikacılar ve yardım kuruluşlarından süreci hızlandırması konusunda çağrılar alıyor.

İngiltere'den açık bir yanıt alamayan Fransız yetkilileri, Calais kampı yakınlarında konteynerlerde kalan çocukları Fransa'nın farklı bölgelerindeki göçmen merkezlerine taşımaya başladı.

Çarşamba sabahı 30 kadar otobüs geride kalan 1500 çocuğu ülkenin farklı yerlerine götürmek için yola çıktı.

Çocuk göçmenler Fransa'daki 60 ayrı merkeze götürüldükten sonra Fransız ve İngiliz yetkililer İngiltere'ye sığınma hakları olup olmadığını değerlendirecek.

Mülteci olarak kabul edilmeyenler ise Fransız çocuk esirgeme kurumlarına verilecek.

Çocuk göçmenlerin Fransa'nın farklı yerlerine taşınması göçmenler arasında korku ve gerginliğe neden oldu.

Kimi çocuklar İngiltere'ye gidemeyeceklerini düşünerek kaçmaya çalıştı, mülteci olarak kabul edilen bazı çocuklar ise kayıp.

İngiltere'ye gitmeyi bekleyenler arasında 12 yaşındaki çocuklar da var.

Yardım kuruluşları çocukların güvenliğinin tehlikede olduğunu söylüyor ve iki ülkeye de bir an önce çocukları koruma altına alma çağrısında bulunuyor.

Fransız yetkililer ise Calais kampı yıkıldıktan sonra Fransa'nın 5 bine yakın yetişkin göçmeni yerleştirdiğini ve İngiltere'nin geride kalan tüm çocuk göçmenleri alması gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG