Erişilebilirlik

'İngiltere Sert Brexit'e Gidiyor'


İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB’den çıkış sürecinin gelecek yıl Mart ayı sonundan önce başlayacağını açıklaması ve Brexit’in merkezine göçmenler meselesini yerleştirmesinin yankıları sürüyor.

May Birmingham kentinde düzenlenen Muhafazakâr Parti’nin kongresinde Pazar günü yaptığı açıklamasıyla Brexit’in başlangıç tarihi olarak 2017 yılının Nisan ayını göstermiş oldu.

AB’nin Lizbon Antlaşması’nın 50. Maddesinin bu tarihte yürürlüğe girmesi durumunda İngiltere’nin AB’den çıkışının 2019 yılının ortasına denk geleceği öngörülüyor.

May konuşmasında Brexit yürürlüğe girer girmez İngiltere’de uygulanan AB müktesebatının da kapsamlı bir yasayla feshedileceğini söyledi.

Buna göre İngiltere hükümeti ülke yasalarını AB yasalarına bağlayan 1972 tarihli Avrupa Toplulukları Yasası’nı iptal edecek.

May konuya ilişkin BBC televizyonuna açıklamasında “İlişkimizin ne olacağını müzakere etmek istiyoruz. AB’yi terk edince farklı bir pozisyonumuz olacak. Bağımsız bir ülke olacağız. Esas olarak Avrupa ve AB ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz” dedi.

“Sert Brexit tartışmaları”

May’in Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmasında göç meselesine ağırlık vermesi “sert Brexit” seçeneğini tercih ettiği yorumlarını beraberinde getirdi.

İngiltere’nin ortak pazardan çıkarak serbest dolaşım haklarına son vermesi sert bir çıkış olarak değerlendiriliyor.

Konuşmasında AB’den çıkışın temelinde göç kontrolünün kilit rol oynadığını söyleyen May, “AB’yi göç kontrolünden yeniden vazgeçmek için terk etmiyoruz. Ayrıca yeniden Avrupa Adalet Divanı’nın yetki alanı içine dönmek için de ayrılmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Göç kontrol yöntemlerini egemen bir ülke olarak seçmenin önemine değinen May, “ Kısaca son 40 yıldan fazla bir süredir sahip olduğumuz ilişkiye benzer bir ilişki kurmak için müzakere etmeyeceğiz. Norveç ya da İsviçre modeli olmayacak. Bu bağımsız, egemen Birleşik Krallık ve AB arasındaki bir anlaşma olacak” dedi.

Mali piyasalara etkisi

İngiltere medyasının ana gündem maddesini oluşturan May’in açıklamalarına hem mali piyasaların hem de siyaset dünyasının tepkisi gecikmedi.

Pazartesi sabahı borsanın açılış saatlerinde İngiltere para birimi Sterlin, Euro ve ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.

Mali analistler May’in açıklamalarının ulusal kur üzerine şok etkisi yarattığını söylüyor.

Mali piyasa danışmanları İngiltere hükümetinin Brexit konusunda ihtiyaç duyulan detayları sunamadığı ve ortak pazardan çıkmanın getirdiği belirsizliğin Sterlin üstünde olumsuz etkileri olduğunu savunuyor.

May öte yandan iç politikada da eleştirilerin hedefinde.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge Dışişleri Bakanı Emily Thornberry, hükümetin açık hedefleri belli olmadan AB Antlaşması’nın 50. Maddesini başlatmanın anlamsız olduğunu söyledi.

İskoçya’nın Brexit’ten sorumlu bakanı Michael Russell ise İskoç Parlamentosu’nun AB müktesebatını iptal eden yasayı veto edebileceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG