Erişilebilirlik

İngiltere Seçimlerinde Hiçbir Parti Çoğunluğu Sağlayamadı


Garthorpe'ta bir seçim merkezi
Garthorpe'ta bir seçim merkezi

İngiltere'de yapılan erken genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre iktidardaki Muhafazakar Partisi hala parlamentodaki en büyük parti konumunda.

Ancak bu durum Muhafazakar Parti'nin tek başına iktidar olabilecek kadar sandalye kazanmasına yetmedi. Resmi olmayan sonuçlara göre hiçbir parti hükümeti oluşturacak sayıda sandalye kazanamadı.

Son açıklanan sonuçlara göre Başbakan Theresa May'in Partisi Muhafazakar Parti mecliste 312 sandalye kazandı ve toplamda 11 sandalye kaybetmiş oldu. İkinci sıradaki İşçi Partisi ise meclisteki sandalye sayısını 28 arttırarak 259'a ulaştı. Üçüncü sırada yer alan İskoç Ulusal Partisi SDP 34, dördüncü parti olan Liberal Demokratlar LD 5, beşinci parti durumundaki Demokratik Birlik Partisi DUP 10 diğer partiler ise 12 sandalyeye sahip oldular.

Sonuçların belli olması ile birlikte İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Theresa May'e istifa çağrısı yaptı. Başbakan May ise bu çağrıya "İngiltere'nin istikrara ihtiyacı var" diyerek yanıt verdi.

İngiliz basını da seçim sonuçlarının Başbakan Theresa May için büyük bir şok olduğu görüşünde birleşti. Financial Times, The Times ve Independent gibi önde gelen gazeteler Başbakan Theresa May'in seçim kararı alarak büyük bir kumar oynadığını ve bu kumarı kaybettiğini yazıyor.

650 üyeli Avam Kamarası'nda 326 sandalyeyi kazanan parti iktidarı elde ediyordu.

İngiliz para birimi sterlin sandık başı anket sonuçlarının ortaya çıkması ile birlikte düştü. Geçen haftalarda 1.28 dolar ile 1.30 dolar arasında dalgalanan Sterlin 1,5 cent düşerek 1.279 dolara geriledi.

Başbakan May erken seçim kararını AB ile Brexit görüşmelerinde hükümetin elini güçlendirmek amacıyla almıştı.

İngiltere'deki seçimlerde yaklaşık 47 milyon kayıtlı seçmen bulunuyordu.

İngiltere'de seçimler son üç ayda üç kez düzenlenen terör saldırılarının gölgesinde gerçekleştirilmişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG