Erişilebilirlik

İngiltere Parlamentosu Brexit Yasasını Kabul Etti


İngiltere’de parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası hükümete Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma sürecini başlatma yetkisi veren yasa tasarısına onay verdi.

Brexit yasası olarak bilinen yasa tasarısı Avam Kamarası’nda ikinci oylamada 122’ye karşı 494 oyla kabul edildikten sonra Lordlar Kamarası’na gönderildi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden 52 milletvekili İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in çağrılarına karşı gelerek yasa tasarısına ret oyu verdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May Mart ayı sonunda AB ile Brexit müzakerelerine başlama hedefi koymuştu.

İngiltere AB’nin Lizbon Antlaşması’nın birlikten çıkmayı düzenleyen 50. Maddesini bu tarihte yürürlüğe sokmayı planlıyor.

İngiltere hükümeti parlamentoda Muhafazakâr Parti içindeki itirazları Brexit stratejisini yayımlayarak ve İngiliz milletvekillerine AB ile ulaşılacak anlaşmayı oylama vaadinde bulunarak yasa tasarısının kabul edilmesini kolaylaştırdı.

Yasa tasarısının kabul edilmesi ülkede Brexit destekçilerini sevindirdi.

Brexit kampanyasının önde gelen isimlerinden aşırı sağcı UKİP’in eski lideri Nigel Farage “Avam Kamarası’nın İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni terk etmek için büyük çoğunlukla oy vereceği günü göreceğimi tahmin etmezdim” dedi.

İngiltere’nin Brexit’ten sorumlu bakanı David Davis ise “Bu gece tarihi bir oylamaya tanık olduk. Büyük çoğunlukla AB’den ayrılma müzakerelerinin ve üye ülkelerle yeni güçlü bir ortaklığın başlaması için oy verildi” dedi.

İşçi Partisi’nin ekonomiden sorumlu milletvekili Clive Lewis ise oylama sonrasında istifasını verdi.

Muhalefetteki milletvekillerinin yasa tasarısına yönelik değişiklik önergeleri de oylamada kabul edilmedi.

İşçi Partisi lideri Corbyn Twitter’da paylaştığı mesajında “Gerçek kavga şimdi başlıyor. Önümüzdeki iki yıl boyunca İşçi Partisi Brexit’in istihdamı, hayat standardını ve ekonomiyi koruması için her fırsatı değerlendirecek” dedi.

Ancak İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon Corbyn’i Muhafazakârlara “açık çek” vermekle suçladı ve “Tek bir ödün bile alamadın ama yasa için oy kullandın. Zavallı” şeklinde açıklama yaptı.

Yasa tasarısı Lordlar Kamarası’nda değişiklik önergeleri hakkında görüşmelerin ardından oylamaya sunulacak. Eğer kabul edilirse Brexit tasarısı yasalaşacak.

İngiltere hükümeti Lordlar Kamarası üyelerine yasa tasarısını reddetmemeleri çağrısını yapıyor.

Brexit Bakanı Davis Lordlar Kamarası’na “vatansever görevlerini yapmaları” çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG