Erişilebilirlik

‘İngiltere Kalsın Türkiye’yle Müzakereler Dursun’


Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy

Fransa eski cumhurbaşkanı ve ülkenin en büyük sağ partisi Cumhuriyetçiler'in (LR) 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri aday adayı Nicolas Sarkozy, yeniden cumhurbaşkanı seçilirse hemen ertesi gün Londra'ya giderek, İngiliz halkına yeni bir plan sunacağını ve bu planla yeni bir oylama yapmalarını isteyeceğini açıkladı. Sarkozy, plan dahilinde Ankara ile yürütülen tam üyelik müzakerelerinin ise kesilmesini önereceğini belirtti.

Sarkozy, işadamlarına seslendiği özel bir toplantıda, Avrupa Birliği'nde yaşanan Brexit krizi ve Türkiye ile yürütülmekte olan tam üyelik müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşadamlarına kafasındaki AB'yi krizden çıkarmak için kafasındaki planı açıklayan Sarkozy, 2017'de cumhurbaşkanlığını kazanırsa önce yeni bir AB sözleşmesi hazırlayacağını, sözleşmede Türkiye ile 2003'ten bu yana yürütülen müzakerelere son vereceğini, bu yeni sözleşmeyi de İngiltere'ye götürerek, buna göre yeniden AB'de kalıp kalmama konusunu oylamalarını isteyeceğini söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine yansıyan açıklamalara göre Sarkozy şöyle konuştu:

"Yeni bir sözleşme hazırlayıp, İngilizler’e, “Siz çıkma kararı aldınız ama bakın masada yeni bir AB sözleşmesi var. Dolayısıyla yeni bir seçim yapma şansı doğmuş oldu. Şimdi yaşlı Avrupa için değil, yeni Avrupa için oy kullanacaksınız. Kalmak istiyor musunuz? Eğer yanıtınız evet ise ne ala' diyeceğim. Çünkü bir taraftan Türkiye ile müzakereler sürerken, diğer taraftan Avrupa Birliği'nin en büyük ikinci ekonomisinin gitmesine göz yumamayız. Ama eğer yanıtları hayır olursa, o zaman elbette hayır. Ya bütünüyle içeride olurlar, ya da bütünüyle dışarıda" dedi.

Sarkozy'nin yeni AB sözleşmesinde, göçmen krizinin ardından tartışmalı hale gelen Schengen sınırlarını yeniden düzenlemek, Avrupa Komisyonu'nun yetkilerini sınırlandırmak ve bu yetkileri Euro Bölgesi'ne katmak gibi planları yer alıyor.

Planın en önemli noktalarından birisi ise Türkiye ile müzakerelere son vermek. Sarkozy bu hedefini, "Belki de artık Türkiye'ye yerinin Asya'da olduğunu söylemenin zamanı geldi" diyerek anlatıyor.

Brexit konusunda, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin bir an evvel AB'den çıkmasını istemişti. Brexit oylaması sonrası İngiliz Başbakanı olan Theresa May ise, "Brexit demek, Brexit demektir. İngiltere Birlik'ten çıkacak" diyerek hükumetin bu konudaki net tavrını açıklamıştı.

Bütün bunlara rağmen Sarkozy'nin İngiliz halkından yeniden referanduma gitmelerini isteyeceğini açıklaması, İngiltere hükumetinde yankı bulmadı. Fransız hükumeti ise planı eleştirdi. Hükumet sözcüsü Stephane Le Foll, "Nasıl olurda AB gibi bir birlik içinde bir üye ülke, kendi kafasına göre bir başka üye ülkeye sözleşme önerir ve kalmasını ister. Bu gerçekçi değil" dedi.

İngiliz halkı AB'nin ve üye ülkelerin tüm çağrılarına rağmen 23 Haziran'da yapılan referandum ile AB'den çıkma kararı almıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50'inci maddesine göre, Londra yönetiminin AB'den çıkması için 2 yılı var. Başbakan Theresa May, ancak 2017 yılı başlarında AB'den çıkma prosedürünü başlatabileceklerini açıkladı.

Bütün bu tartışmalar devam ederken, Türkiye ile yürütülen üyelik müzakereleri ise son derece yavaş bir tempoda ilerliyor. Türkiye ile AB arasında imzalanan göçmenlerin geri kabul anlaşması ve vize serbestisi çerçevesinde ise müzakereler devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı yaptığı 2007-2012 yılları arasında, Türkiye ile ilgili açıklamaları nedeniyle Paris-Ankara hattında sık sık gerilim yaratan Sarkozy, özellikle Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki açıklamalarıyla iki ülke arasındaki iplerin gerilmesine yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG