Erişilebilirlik

İngiltere IŞİD'i Suriye'de Vurdu


İngiliz parlamentosunun dün gece geç saatlerde Suriye'deki IŞİD hedeflerinin vurulmasına izin veren tezkereyi onaylamasından sonra sabah saatlerinde Kıbrıs'taki üslerden havalanan dört Tornado savaş uçağı, Suriye'deki örgüt mevzilerini vurdu ancak bombalanan hedeflere ait ayrıntı verilmedi.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda yerel saatle 12'de başlayan ve yaklaşık 11 saat süren oturumun ardından yapılan oylamada, 397 milletvekili tezkereye onay verirken, 223 milletvekili karşı oy kullandı.

IŞİD yerine DAEŞ

Parlamentoda gün boyu süren tartışmalar sonrasında İktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri ve Başbakan David Cameron, bundan böyle IŞİD kelimesini kullanmayacağını onun yerine DAEŞ’i kullanacağını belirtti. Başbakan, DAEŞ'i Suriye'de bombalamanın İngiltere'yi güvende tutacağını söyledi. David Cameron, "DAEŞ'in bize saldırmasını bekleyemeyiz. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor," dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, geçtiğimiz haftalarda Paris'te düzenlenen terör saldırılarının ardından, ABD öncülüğünde sürdürülen hava operasyonlarına İngiltere'nin de katılmasını istiyordu. İngiliz Başbakan, hava saldırılarına onay verileceğine emin olmadan parlamentoda herhangi bir oylamaya gidilmeyeceğini söylemişti.

Muhalefet de destekledi

Muhalefetteki İşçi Partisi'nde ise hava operasyonuna katılıma konusunda parti içerisinde süren derin görüş ayrılıkları genel başkanlığa Eylül ayında seçilen Jeremy Corbyn'i zor durumda bıraktı. Ancak Corbyn, oylamaya katılacak milletvekillerine parti olarak bir baskı uygulamayacaklarını kararlarında özgür olduklarını açıklamıştı. Corbyn, İngiltere'nin savaşa sokulmaması gerektiğini ve Suriye'deki hava operasyonuna katılımın askeri anlamda farklılık yaratmayacağını savundu. Ancak İngiliz parlamentosunda gece geç saatlerde yapılan oylamanın sonucunda Corbyn'in partisinden yaklaşık 60 milletvekili operasyonları destekleme yönünde oy kullandı.

Parlamentodaki üçüncü büyük parti olan ve 54 milletvekili bulunan İskoç Ulusal Partisi (SNP) tezkereye karşı çıkarken, sekizer milletvekili olan Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile Liberal Demokrat Parti de tezkereyi destekledi.

Savaş karşıtı gruplar ise son dört gün içerisinde iki defa hükümetin tutumunu değiştirmek için protesto gösterileri yaptı.

En kısa zamanda denilmişti

"Parlamento, majestelerinin hükümetinin Suriye'de münhasıran DAEŞ'e karşı hava saldırıları şeklinde askeri eyleme geçmesine destek verir" ifadelerinin yer aldığı tezkerenin onayının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, yaptığı açıklamalarda Suriye’de yürütülecek hava operasyonlarına ilişkin detaylı bilgi verilmeyeceğini, ancak operasyonların en kısa sürede başlayacağının sinyalini vermişti.

2014 yılının Eylül ayından itibaren ABD öncülüğündeki koalisyonun sadece Irak’taki IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırılarına katılan İngiltere, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda, Irak’ın bombalanmasına karar verilen tezkereyi 43'e karşı 524 oyla kabul etmişti.

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), geçen yıl Irak tezkeresi onayladığında, ertesi gün operasyonlara başlamıştı. İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki Akrotiri Hava Üssü’nde hali hazırda 8 Tornado jeti bulunuyor.

ABD yönetimi dün NATO üyesi ülkeleri IŞİD'le mücadeleye daha fazla katkı sağlamaya çağırmıştı.

Almanya'dan destek

Almanya da Suriye'ye IŞİD'le mücadele amacıyla 4 ila 6 Tornado keşif uçağı, bir fırkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ve bin 200 asker göndermeyi planlıyor.

İngiltere'nin ardından Alman askerleri de, Irak ve Suriye'de IŞİD güçlerine karşı savaşan ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona ve Fransa'ya destek verecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG