Erişilebilirlik

İngiltere Hükümetinde Taciz Depremi


Savunma Bakanı’nın adının karıştığı cinsel taciz skandalı, İngiltere hükümetini sarstı. Başbakan Theresa May liderliğindeki muhafazakar azınlık hükümeti, Brexit sonrası daha da zor günler geçiriyor.

Savunma Bakanı Michael Fallon, bir parti kongresinde sürekli olarak elini bir kadın gazetecinin dizine koyduğu iddiaları üzerine istifa etti. Fallon’ın istifa kararı, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile planlanan görüşmesinden hemen önce geldi.

Başka kadın gazetecilere de uygunsuz davrandığı iddia edilen 65 yaşındaki Savunma Bakanı, makamının gerektirdiği yüksek standartların altında kaldığını kabul etti.

Fallon’ın istifası, Muhafazakarlar arasında şok etkisi yaptı. Zira kabineden ilk istifanın daha “renkli” isimlerden birinden gelmesi bekleniyordu. Bu kişilerin başında da Dışişleri Bakanı Boris Johnson geliyordu. Zira AB’den ayrılma yanlısı olan Johnson’ın evlilik dışı bir de çocuğu var.

Başka bakanlar da soruşturma altında. Başbakan Yardımcısı Damian Green’in de bir gazeteciye uygunsuz cinsel tekliflerde bulunmakla suçlanıyor. Uluslararası Ticaret Bakanı Mark Garnier’in de sekreterinden seks oyuncakları almasını istediği ve herkesin önünde cinsel içerikli imalarda bulunduğu ortaya çıktı.

54 yaşındaki Garnier, alışverişi doğrulayarak amacının “gırgır, şamata” olduğunu söyledi; ancak bakanın açıklamaları Başbakan May’i tatmin etmişe benzemiyor.

Bunun dışında iki bakan daha cinsel taciz iddialarını reddetti. Avam Kamarası’nda da daha birçok bakanın ahlaksız tavırlar sergilediği söylentileri yayılıyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekillerinden bir isme de tecavüz suçlaması yöneltildi. 25 yaşındaki Bex Bailey, 19 yaşındayken İşçi Partisi etkinliğinde tecavüze uğradığını, parti yetkililerinin, olayı örtbas ettiğini ileri sürdü. Avam Kamarası’ndaki memurların 50 vekilin ismini barındıran bir taciz listesi tuttuğu da iddialar arasında.

Sosyal medyada parça parça yayılan listede 7 kabine üyesi, 14 devlet bakanı ve 8 eski bakanın da ismi var.

Bazı milletvekilleri, listede yer almalarına tepki göstererek cinsel istismarın çok geniş kapsamlı kullanıldığını savundu. Bazı vekiller de iş arkadaşlarıyla karşılıklı rızaya dayalı ilişki kurmuş olmalarına rağmen, İngiliz basınında “kirli dosya” olarak anılan listede yer aldı.

Hafta başında, geçen yıl Muhafazakar Parti liderliği için yarışan eski bakan Stephen Crabb, 19 yaşında bir kadına, iş mülakatı sonrasında cinsel içerikli mesaj yolladığı için özür dilemişti. Crabb, geçen yıl benzer bir olay nedeniyle kabineden istifa etmişti.

Kadın vekillerin sayısında artış olmasına rağmen “yaşlı erkekler kulübü” olarak nam salan Avam Kamarası cinsel taciz iddiaları ve olaylarından sıyrılamadı.

Hükümet yetkilileri başka bakanların da istifa ederek, Theresa May’i ve yönetimi tehlikeye atmasından endişeli. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı ve ekonomi politikaları hali hazırda Muhafazakar Parti içinde zaten ciddi bölünmelere neden olmuş durumda.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG