Erişilebilirlik

İngiltere Fransa ve Almanya'dan Ortak İran Açıklaması


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ortak bir bildiri yayınladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ortak bir bildiri yayınladı.

İran güvenliğinin en önemli ismi General Kasım Süleymani'nin ABD'nin hava bombardımanı sonrası öldürülmesinin ardından bölgede tansiyon yükselmeye devam ederken, Avrupalı ülkeler tarafları itidalli davranmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırdı.

İran'ın batılı devletlerle imzaladığı nükleer anlaşmaya uymayacağını, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerininse IŞİD'e karşı mücadeleyi askıya aldığını açıklamasının ardından, Almanya, Fransa ve İngiltere'den de ortak açıklama geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, gece yarısı ortak bir açıklama yayınlayarak, İran'ı şiddet eylemlerine gitmeme konusunda uyardı. Avrupalı 3 lider, koalisyon güçlerinin de IŞİD’le mücadelesine devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Merkel, Macron ve Johnson, Irak'taki koalisyon yapılarına yönelik son saldırıları kınadıklarını ve "İran'ın, özellikle de General Süleymani'nin yönetimi altındaki El Kudüs kuvvetinin, bölgede oynadığı olumsuz rolden büyük bir endişe duyduklarını" dile getirdi.

Bölgede gerilimin bir an evvel düşürülmesi gerektiğini belirten 3 lider, "Tüm tarafları dikkatle ve sorumlulukla hareket etmeye çağırıyoruz. Irak'taki mevcut şiddet döngüsü sona ermelidir" uyarısında bulundu. İran'ı her türlü şiddet ve nükleer deneyleri artırma eylemlerinden kaçınmaya ve "Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPoA) adlı nükleer anlaşmadaki taahhütlerine tam olarak uymaya" davet etti.

"Koalisyonun korunması belirleyicidir"

Merkel, Macron ve Johnson, açıklamada, "Irak'ın egemenliğine ve güvenliğine olan bağlılığımızı hatırlatırız. Ayrıca, öncelikli olmaya devam eden Daeş’le mücadeleye devam etme taahhüdümüzü tekrar teyit ediyoruz. Koalisyonun korunması bu açıdan belirleyicidir. Irak makamlarını gerekli tüm desteği vermeye devam etmeye çağırıyoruz. Bölgedeki gerginliği hafifletmek ve istikrarı sağlamak için tüm taraflarla diyaloğu sürdürmeye hazırız” ifadelerine yer verildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG