Erişilebilirlik

İngiltere: 'İran Nükleer Anlaşmasını Korumak İçin Zaman Var'


İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran nükleer anlaşmasını kurtarmak için halen zaman olduğunu söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran nükleer anlaşmasını kurtarmak için halen zaman olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran nükleer anlaşmasını kurtarmak adına halen daha zaman olduğunu söyledi.

Jeremy Hunt, Brüksel’de düzenlenen dışişleri bakanları toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada “İran halen daha nükleer bomba elde etmekten bir yıl uzak durumda. Zaman daralsa da halen daha anlaşmayı kurtarmak için küçük bir fırsat var” dedi.

Brüksel’de düzenlenen toplantı İran ve Amerika’nın tansiyonu düşürmesi için yapılabilecekler ve anlaşmanın çökmesini önlemek konularına eğiliyor.

Başkan Trump’ın Amerika’yı nükleer anlaşmadan çekme kararıyla birlikte yaşanan olaylar neticesinde iki ülke arasındaki tansiyon ciddi anlamda yükseldi. Amerika bu süreçte İran’a yönelik yeni ambargoları devreye soktu.

Amerika’nın yeni ambargoları devreye sokmasına karşılık İran, anlaşmada imzası bulunan diğer ülkeler ve Avrupa Birliği’ne kendisinin haklarının korunması konusunda çağrı yaptı aksi takdirde anlaşma şartlarını yerine getirmekten vazgeçeceğini ilan etti.

Son olarak İran anlaşma kapsamında kendisine tanınan hakkın üzerinde uranyum zenginleştirmeye başladığını ilan etmişti. Bu konuda İran’a yönelik cezai bir yaptırım olup olmayacağı sorusuna da İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, bu konuda bir denetim mekanizması olduğunu ve incelemeler sonunda adım atılacağını söyledi.

Bir süre sonra İngiltere’de Başbakan koltuğuna oturması beklenen Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Amerika’nın da üzerinde durduğu İran’ın bölgedeki etkisinin azaltılması konusuna destek verdiğini söylese de Washington’un mevcut yaklaşımına karşı çıkıyor.

Hunt, “Amerika ve İngiltere küresel barış ve refah konusunda 75 yıldan uzunca süredir birlikte çalışıyorlar ama bazen dostlar da farklı fikirlerde olabilirler. Bu nokta bizim aynı fikirde olmadığımız ender alanlarda biri. Ama bu yine de barışı temin etmek için yakın çalışmayı sürdürmeyeceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

"Avrupa ülkeleri ihlallerin ciddi olmadığı görüşüne"

Öte yandan Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini de AB Dışişleri Bakanları’nın Brüksel’deki toplantısının ardından İran konusunda bir açıklama yaptı. Mogherini ABD’nin ayrıldığı İran’la yapılan nükleer anlaşmanın diğer imzacılarının Tahran’ın ihlallerinin anlaşmaya ciddi itaatsizlik ve müzakere mekanizmasını devreye sokmayı tetikleyecek nitelikte olduğu görüşünde olmadıklarını belirtti.

Mogherini şu ana dek hiçbir imzacı ülkenin anlaşmanın müzakere maddesinin devreye sokulması yönünde isteğini belirtmediğini, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun verileri doğrultusunda İran’ın ihlallerinin anlaşmaya aykırı ciddi ihlaller olarak algılanmadığını söyledi.

Macron'dan yeni girişim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ortadoğu’da gerilimin tırmanmasını önlemek için çabalarını arttırıyor. Macron, bu hafta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Cumhurbaşkanı Valdimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’la konuşacağı haberini verdi.

Macron “Bu hafta kazandığımız ivme bence en kötüsünün olmasını ve İran tarafının tepki vermesini önledi” dedi ve bu zor koşullarda arabuluculuk ve müzakere çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Macron ayrıca İranlı yetkililerden henüz Fransız İran çifte vatandaşı Fariba Adelkhan’ın gözaltına alınmasıyla ilgili de geçerli bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Antropolog Adelkhan, Paris'teki Science Po Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalışıyor. Adelkhan Haziran ayında Tahran'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG