Erişilebilirlik

İngiltere'den Sürpriz Erken Seçim Kararı


İngiltere'nin Başbakanı Theresa May sürpriz bir siyasi hamle yaparak 8 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

May kabine toplantısının ardından Başbakanlık Konutu önünde basına yaptığı açıklamada erken seçim kararına gerekçe olarak muhalefetin, hükümetin Brexit planlarını engelleme çabalarını gösterdi.

Seçim kararı için Avam Kamarası'nın üçte ikisinin onayı gerekiyor. Theresa May yarın parlamentoya erken seçim önergesini sunacak.

May daha önceki açıklamalarında planladığı gibi 2020 tarihinden önce seçime gitmeyi düşünmediğini söylemişti.

Konuşmasında ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararından dönmeyeceğini söyleyen May, hükümetinin bu süreçte istikrar ve güçlü liderlik gösterdiğini aynı zamanda mali ve ekonomik performansın beklentilerin üstünde çıktığını belirtti.

May, "Ulusal anlamda büyük önem taşıyan bir dönemde parlamentoda birlik olması gerekirken bölünme var. İşçi Partisi, AB ile yapılacak bir anlaşmayı, İskoç Ulusal Partisi de Britanya'nın, AB üyeliğinden çıkışını düzenleyen yasayı veto etmekle tehdit ediyor. Lordlar Kamarası'nın seçilmemiş üyeleri her adımda bizimle savaşmaya yemin etti. Hükümetimizin parlamentodaki çoğunluğu dar olduğu için muhalefettekiler, azmimizin zayıflayacağı ve bizi yolumuzdan döndüreceklerine inanıyor. Bu konuda yanılıyorlar" dedi.

May, "Eğer şimdi genel seçime gitmezsek onların siyaset oyunları devam edecek ve AB ile müzakereler bir sonraki genel seçim zamanında, en zor aşamasına ulaşmış olacak. Parlamentodaki bölünmeler, Brexit'ten başarıyla çıkma şansımızı azaltabilir ve ülkemize belirsizlik ve istikrarsızlık getirerek zarar verebilir. Bu nedenle şimdi, AB müzakere pozisyonunu belirlemeden önce, bir genel seçime ihtiyacımız var" diye konuştu.

Siyasi gözlemciler May'in bu hamlesinin ardında, hem Brexit hem de siyasetçi olarak ülke çapında halktan güven oyu alma arayışı yattığını belirtiyor.

May'in Muhafazakar Partisi şu sıralar ulusal anketlere göre yüzde 44 civarında destek görüyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin destek oranı ise yüzde 23 civarında.

May, 23 Haziran 2016 tarihindeki Brexit referandumundan sonra İngiltere Başbakanı David Cameron'un istifa etmesinin ardından göreve gelmişti.

İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de, karara ilişkin açıklamasında partisinin parlamentodaki oylamada erken seçim kararına destek vereceğini söyledi.

Corbyn, seçimlerde "İşçi Partisi'nin ekonomiyi yeniden inşa edemeyen, hayat standartlarının düşmesine neden olan, sağlık ve eğitim sisteminde daralmaya giden bir hükümet için etkili bir alternatif sunacağını" söyledi.

Kimi uzmanlar İşçi Partisi'nin erken seçim kararına destek vermesinin 'siyasi intihar' olacağı yorumunu getiriyor.

May, AB'den ayrılma sürecini 29 Mart tarihinde resmen başlatmıştı. AB ile ayrılık müzakerelerinin Haziran ayında başlaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG