Erişilebilirlik

İngiltere’den ABD’ye Seyahat Uyarısı


İngiltere Dışişleri Bakanlığı LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel) turistlerin Amerika’nın Kuzey Carolina ve Mississippi eyaletlerine yapacakları ziyaretlerle ilgili uyarı yayınladı. Uyarıda “Amerika çok farklı kesimlerden oluşan bir bir toplum ve LGBT bireylere karşı tavırlarda büyük farklılıklar var” denildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan uyarıda, LGBT bireylerin bu eyaletlere yapacakları ziyaretlerde karşılaşabilecekleri durumlarla ilgili olarak bakanlığın seyahat tavsiyelerine dikkat etmeleri önerildi. Bu iki eyalet son dönemde LGBT bireyleri olumsuz şekilde etkileyecek yasalar çıkardı.

Seyahat tavsiyelerinde, özellikle de kırsal alanlarda aşırı sevgi gösterilerinden kaçınılması önerilirken, bazı otellerin eşcinsel çiftlere hizmet etmeyi reddedebilecekleri de belirtildi.

ABD Ulusal Gey ve Lezbiyen Ticaret Odası (NGLCC) Başkan Yardımcısı Jonathan Lovitz, Kuzey Carolina ve Mississippi’de çıkan yasaların uluslararası alanda tartışılmasının ilginç olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’yle görüşen Lovitz, dünyanın Amerika’da olanlara ilgi duyduğunun açık olduğunu belirtti. Amerika’da 20 dakikalık bir otomobil yolculuğunun sonunda birey haklarının büyük ölçüde değiştiğini söyleyen Lovizt, bunun ekonomik açıdan da tehlikeli olduğunu ifade etti.

Turizme aykırı yasalar

23 Mart’ta “Tuvalet Yasası” olarak adlandırılan yasal düzenlemeye göre bireyler doğdukları cinsiyete uygun olan tuvaletleri kullanmak durumunda. Özel okullar ve işyerleri ise tuvaletler ve soyunma odaları ile ilgili kendi kurallarını belirlemekte serbest. Ancak tüm devlet okulları, devlet kurumları ve üniversiteler yeni yasaya uymak zorunda.

Kuzey Carolina Turizm Dairesi, eyalet yönetimi altında çalışan bir kurum olarak normal şartlarda kamu politikalarına yönelik yorum yapmazken, yeni yasa nedeniyle bazı şirketlerin eyalette iş yapmakla ilgili çekincelerini Daire’ye ilettiğini açıkladır.

Kurumun iletişim direktörü Scott Peacock, eyalette siyasetçilerin ve valinin, tüm tarafların endişeleriyle ilgili çalışacağını ve bu konuyu kısa zamanda çözeceğini belirtti.

Kuzey Carolina’daki yeni yasal düzenleme sonrasında bazı şirketler bu eyalette iş yapmamayı tercih ederken, ünlü rock müzisyeni Bruce Springsteen eyaletteki konserini iptal etti. PayPal da eyaletin Charlotte kentinde açmayı planladığı merkezden vazgeçti.

Mississippi de boykot edildi. Eyalet şirketlerin, lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireylere hizmet etmeyi reddetme hakkı olduğuna karar vermişti.

Ekonomik korkular

Lovitz, eyaletlere yönelik ekonomik baskının yasaların iptalini getireceğinden emin olsa da ufak ölçekli işletmeler turizm sezonu yaklaşırken ziyaretçi çekememekten korkuyor.

Kuzey Carolina’nın Asheville kenti en popüler turizm merkezlerinden biri. Dağ kenti her sene 9,8 milyon ziyaretçiden 1,7 milyar dolar gelir elde ediyor. Kentin her 7 sakininden 1’i turizm sektöründe çalışıyor.

Explore Asheville Direktörü Stephanie Pace Brown, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, kent halkının insanları oldukları gibi kabul ettiğini söyledi.

Brown, ufak işletmelerin ve turistlerin bahşişlerinden gelir elde eden kişilerin azalan turizmden en çok etkilenenler olacağını da ekledi.

İki eyaletteki yasaların geleceği belli değil. Son dönemde Virginia’da bir mahkemenin, genç bir transseksüelin açtığı davada davacının lehine karar vermesinin Kuzey Carolina’da çıkan yasanın aleyhine içtihat oluşturması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG