Erişilebilirlik

İngiltere’de ‘Öcalan'a Özgürlük Kampanyası’


İngiltere'de sendikalar parlamentoda düzenledikleri bir toplantıyla ‘Öcalan'a özgürlük’ kampanyası başlattı. Toplantıda sendikalar, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması çağrısında bulundu.

15 sendika kampanyayı destekliyor.

İngiltere'deki Unite ve GMB sendikalarının öncülük ettiği kampanya Avam Kamarası'nda başlatıldı. İngiltere ve Galler'in en büyük sendikası olan Unite the Union Sendikası 1 buçuk milyon üyeye sahip. Ülkedeki üçüncü büyük sendika olan Genel İş Sendikası GMB ise 650 bin üyeli. Kampanyaya öncülük eden GMB sendikası İngiltere'de Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünü istiyor. İngiltere, Galler ve İskoçya'nın en büyük ikinci sendikası olarak 1.3 milyon üyeye sahip olan Unison sendikası İskoçya yetkilisi de toplantıya katılarak kampanyaya destek verdi. Ülkenin en büyük 3 sendikası 3 milyon 450 bin kişi ile "Öcalan'a Özgürlük" kampanyası başlatırken İngiltere'deki 15 ayrı sendika da kampanyaya destek verdi.

Milletvekilleri de katıldı

İskoçya milletvekili Natalie Mc Garry’nin moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya, Unite the Union Sendikası adına Steve Turner, Unison Sendikası adına Stephen Smellie, GMB sendikası adına Bert Schouwenburg, Unite Sendikası Uluslararası Direktörü Simon Dubbins'in yanısıra Türkiye'den Demokratik Bölgeler Partisi ( DBP ) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile HDP Milletvekili Dilek Öcalan katıldı.

Geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır'ı ziyaret eden Unite Sendikası yetkilisi Simon Dubbins, İngiltere parlamentosunda "Öcalan'a Özgürlük" çağrısı yaparak büyük bir tabuyu yıktıklarını söylerken, uluslararası düzeye de taşınacak büyük bir kampanyanın ilk adımlarını attıklarını belirtti.

Dilek Öcalan İngiltere Parlamentosu’nda konuştu

Halen İmralı Adası’nda hapiste olan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yeğeni ve HDP Milletvekili Dilek Öcalan, toplantıda yaptığı konuşmada, Öcalan’ın 17 yıldır tek kişilik bir hücrede tüm haklarından yoksun kaldığını, son 1 yıldır görüşme izni verilmediğini, hükümetle görüşmelerin kesilmesinden sonra ülkenin büyük bir kaosa girdiğini savundu. Dilek Öcalan, Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması ve müzakere masasına dönülmesi için çağrıda bulundu.

İngiltere parlamentosundaki toplantıya katılan Demokratik Bölgeler Partisi DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek küçük adımların büyük gelişmelerin habercisi olduğunu söyledi. Yüksek, Öcalan’ın fikirlerinin Ortadoğu’nun barış ve demokrasisi açısından çok önemli olduğunu savunarak, Öcalan dini milliyetçilik, mezhep ayrımcılığı ve etnik milliyetçiliğe karşı olduğunu belirtti. Yüksek, “Bugün Ortadoğu’da yaşanan savaş ve çatışmaların en önemli nedenlerinden biri dini milliyetçiliktir, mezhepsel milliyetçiliktir, etnik milliyetçiliktir. Ortadoğulu toplulukların batıyla yaşadığı çatışmaların ve savaşın da nedeni dini mezhepsel milliyetçiliktir. Batı dünyasıyla Ortadoğu’nun kültürel barışı ve entegrasyonu Ortadoğu’nun demokratikleşmesinden geçer” diye konuştu.

Kuzey İrlanda ve İrlanda'dan da destek

İrlanda Cumhuriyetçi Sinn Fein Partisi milletvekilleri Pat Dowerty, Paul Maskey, Framic Molloy ve Mickey Brady de yazılı bir mesaj yollayarak Kürtler’e yönelik saldırıların derhal durdurulması ve Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısında bulunarak kampanyaya destek verdi.

İngiliz parlementerler Angela Rayner, Jim Shannon, Kelvin Hopkins, Diana Johnson, Dave Anderson, Julie Elliot, Valerie Vaz, Andrew Gwynne, Neil Gray, Tania Mathias, Ruth Smeeth ve Lordlar Kamarası’ndan Lord Rea, Lord Hylton, Lord Dholakian ve Lord Judd’dan da kampanyaya destek geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG