Erişilebilirlik

İngiltere’de Hükümet Güven Oylamasını Bekliyor


İngiltere’de Başbakan Theresa May’in AB’yle vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda ezici bir çoğunlukla reddedilmesinin ardından bugün mecliste May’in hükümeti için güven oylaması yapılacak.

Brexit anlaşmasının parlamento tarafından reddedilmesi beklenen bir sonuçtu ancak yenilginin 202’ye 432 şeklinde yüksek bir oy farkıyla olması May için büyük bir darbe olarak yorumlanıyor.

Oylamanın hemen ardından İşçi Partisi lideri Jeremy Corbin en kısa zamanda güven oylamasına gidilmesini istemişti.

Theresa May, parlamento üyelerinden hükümetine destek vermelerini istedi. May, kamuoyundaki bölünmeyi ortaya koyan 2016 Brexit referandumunun ardından ülkeyi tekrar bir araya getirmek için önlerinde uzun bir yol olduğunu söyledi.

‘‘Halkımızı ikiye bölen referandumun ardından tarihi bir dönemden geçiyoruz’’ diyen May, ‘‘Ülkemizi yeniden bir araya getirmeye ihtiyacımız var ve dün geceki oylama gösterdi ki bunu yapabilmek için önümüzde daha uzun bir yolumuz var’’ ifadesini kullandı.

May, ‘‘Bunu yapmanın yolunun genel seçim olduğunu düşünmüyorum’’ dedi ve ‘‘Bunun muhalefet lideri Jeremy Corbyn’in liderlik edeceği bir hükümetle olabileceğine de inanmıyorum’’ diye ekledi.

Siyasi uzmanların çoğu May’in güven oyu alacağını tahmin ediyor. İktidardaki Muhafazakar Parti’nin May’e karşı oy vermesi beklenmiyor. Hükümete destek veren ve Kuzey İrlanda’yı temsil eden Demokratik Birlik Partisi de May’e destek vereceğini bildirmişti. Hükümet güven oyu alamaması durumunda ya 14 gün içinde sonuçlara itiraz edecek ya da birkaç hafta içinde erken seçime gidilecek.

Brexit anlaşmasının parlamentoda takılması son yüzyılda bir İngiliz hükümetinin aldığı en büyük yenilgi olarak değerlendiriliyor. May sonucun ardından gelecekte atacağı adımlarla ilgili olarak parlamento üyelerine danışacağını söyledi ancak planının ne olduğu konusunda bilgi vermedi. Parlamento hükümete AB’den ayrılma konusunda yeni bir plan sunması için Pazartesi gününe kadar süre tanıdı.

İngiltere’nin birlikten ayrılması için öngörülen tarih 29 Mart. May, parlamentoda dünkü oylamanın ardından, “Meclis sözünü söyledi ve hükümet kulak verecek” dedi.

Ancak Brexit’e alternatif bir plan şimdilik ufukta görünmüyor ve bu durumun, siyasetçiler yeni bir plan üzerinde çalışırken İngiltere’nin birlikten ayrılma tarihinin ertelenmesi olasılığını arttırdığı yorumları yapılıyor. Hatta ülkenin yeni bir referanduma gitmesi de konuşulan olası seçenekler arasında.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG