Erişilebilirlik

İngiltere'de Cameron Devri Resmen Kapandı


İngiltere Başbakanı Cameron görevi bırakmadan önceki son meclis oturumunda yerine gelecek olan Theresa May'le konuşuyor
İngiltere Başbakanı Cameron görevi bırakmadan önceki son meclis oturumunda yerine gelecek olan Theresa May'le konuşuyor

İngiltere’yi AB içinde tutmak için yürüttüğü kampanyayı kaybeden Cameron istifasını bugün Kraliçe Elizabeth’e sundu. Cameron’un ayrılmasından kısa süre sonra saraya giden Theresa May’in başbakanlığı, Kraliçe tarafından onaylandı

İngiltere Başbakanı David Cameron, görevini Theresa May’e devretmeden önce bugün son kez parlamentoda konuştu. İngiltere’yi AB içinde tutmak için yürüttüğü kampanyayı kaybeden Cameron, bunun üzerine istifa etmişti. Yerine gelen May, ülkeyi ve mali piyasaları sakinleştirmeye çalışacak.

İngiltere’nin Daily Telegraph gazetesine konuşan Cameron “Sevdiğim ülkeye hizmet etmek benim için bir ayrıcalıktı” dedi.

Cameron meclisteyken içeri giren Theresa May, alkış ve tezahüratlarla karşılandı.

Meclis’teki son oturumunda Cameron ve muhalefet arasında hafif atışmalar yaşandı. Cameron, muhalefet lideri Jeremy Corbyn’e İşçi Partisi’nin kendi içindeki sorunlara atıfta bulunarak muhafazakarların “İstifa, aday gösterme, rekabet ve seçim” süreçlerini tamamladığını, İşçi Partisi’nin ise hala kuralları tartışmakla uğraştığını söyledi.

Avrupa’dan tepkiler

May’in görevi devraldığı günde, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İngiltere’nin yeni başbakanını övdü. Maiziere, May’in zeki, düşünceli, disiplinli, becerikli bir kişi ve güçlü bir müzakereci olduğunu söyledi. Maiziere, May’in eleştiri yapmaya yatkın bir kişi olmasına rağmen aynı zamanda güvenilir bir siyasetçi olduğunu da belirtti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da May’i yeni görevi dolayısıyla kutladı ve iki tarafın yapıcı bir ilişki içinde olacağı ile ilgili umudunu dile getirdi.

Başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Street’ten akşamüstü Buckingham Sarayı’na geçen Cameron, Kraliçe’ye istifasını sundu. Eşi Samantha ve çocukları Nancy, Elwen ve Florence’la saraya giden Cameron, İngiltere’ye hizmet etmenin hayatının en büyük onuru olduğunu söyledi ve görev süresi sonunda İngiltere’nin daha güçlü ve daha iyi durumda olduğunu dile getirdi.

Buckingham, yaptığı açıklamada Cameron’ın istifasının kabul edildiğini belirtildi.

Cameron’un ayrılmasından kısa süre sonra saraya varan Theresa May’in başbakanlığı, Kraliçe Elizabeth tarafından onaylandı.

May, başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada “Herkesin gereksinimlerine hizmet eden” bir ülkenin inşası için çalışacağını söyledi ve sosyal adaletsizlikle mücadele edeceğini dile getirdi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG