Erişilebilirlik

İngiltere’de Çalışacak Eleman Bulunamıyor


İngiltere İstatistik Kurumu ONS’nin verilerine göre yılın ilk çeyreği karşılık bulmayan iş ilanı sayısı, 1 milyon 288 bini geçti.

Bunun 160 bini, restoran ve kafelerin aradığı ancak bulamadığı eleman sayısı olarak açıklandı. Türkiye’den giden göçmenlerin önemli bir bölümü bu sektörden geçimini sağlıyor. Londra’nın Harringay ilçesinde yoğunlaşan kebapçı ve tatlıcılar da aylardır eleman bulamıyor.

Gaziantep Baklavacısı’nın çalışanları, soru üzerine, kapıdaki “eleman aranıyor” ilanının bir aydan fazladır orada asılı durduğunu söyledi. En son başvuran kişinin bir hafta çalışıp haber bile vermeden işi bırakmasının nedenini ise, işin zor gelmiş olabileceği ya da kazancın azlığı şeklinde yorumluyorlar.

Haftada 350 ila 500 sterlin kazanılan işletmede, tek yaptıklarının temizlik ve satış olduğunu belirten çalışanlar, bu paranın salgın öncesine oranla yetersizliğine dikkati çekiyor.

Baklavacıda çalışanlar, alışverişte her şeyin fiyatının iki katına çıkmasından şikayetçi.

İngiltere’de Çalışacak Eleman Bulunamıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00

“Patronlar çalışanların hakkını vermiyor”

VOA Türkçe’ye konuşan lahmacun fırını çalışanı, hayat pahalılığına rağmen ücretlerin yerinde saydığından şikayet ederek son birkaç yılda et fiyatının 3-4 sterlinden 6-7 sterline çıkmasını örnek gösterdi, “patronlar çalışanların hakkını verse eleman bulmakta sıkıntı çekmez” diye konuştu.

Ocak başı çalışanı, iyi bir garsonun haftada ancak 600-700 sterlin kazandığı piyasada yüksek ev kiraları nedeniyle geçinmenin imkansız olduğunu belirtti, bu yüzden özellikle Afrika ve Ortadoğu’dan gelen çalışanların çoğunun yarı zamanlı çalıştırıldığını ve ücretleri yetmediği için belediyeden kira yardımı aldıklarını söyledi.

Ocak başı çalışanı, “çalışmayan tanıdıklarınız var mı” sorusuna da “evet” yanıtını vererek nedenini, “bazıları kolaycılığı seçerek devletten yardım almayı tercih ediyor” dedi.

Aile geçindirdiği belirten ocak başı çalışanı, haftalık kazançların artmadığına işaret ederek bu ücretlerle devletten yardım almadan çalışılırsa tüm gelirin kiraya ancak yeteceğine dikkat çekti.

“Salgında işsiz kalanlar kripto para yatırımcılığına başladı”

Bir başka ocak başı çalışanı da salgında işsiz kalan restoran çalışanlarının para kazanmak için başka yollar bulmak zorunda kaldığını ve o yolda devam ettikleri için sektöre geri dönmediklerini savundu.

Ocak başı çalışanı, kısıtlamalarda restoranlar kapanınca kiminin kripto para işine kiminin ise online ticarete soyunup o işlerde yol tutturduğunu bazılarının da daha kazançlı olan bisikletle yemek servisi şirketlerinde işe başladığını belirtti.

“İngiltere Merkez Bankası endişeli”

İngiltere’de yüzde 7 olarak açıklanan son 30 yılın en yüksek enflasyon rakamı ve aynı oranda artmayan ücretlerin çalışanlar üzerinde yarattığı baskı, İngiltere Merkez Bankası’nı da kaygılandırıyor.

Türkiye’den göçmen çalışanların da belirttiği sorunların kişileri çalışmaktan vazgeçireceği ve iş gücü piyasasının canlılığını yitireceği İngiltere’deki ekonomi yorumcularının ortak endişesi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG