Erişilebilirlik

İngiltere Başbakanı’ndan Irak’a Sürpriz Ziyaret


İngiltere Başbakanı Theresa May üç günlük Ortadoğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan’dan önce Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Çarşamba erken saatlerde Bağdat’a inen May’i Irak Başbakanı Haydar El Ebadi karşıladı.

May gazetecilere yaptığı açıklamada, “Irak’ta DAEŞ’i yenmek için birlikte çalışıyoruz. Ziyaretim Musul ve Rakka’nın düşüşüyle hilafetin dağılmasına şahit olurken önemli bir zamanda gerçekleşiyor” dedi.

İngiltere Başbakanı, Irak’ın istikrarlı bir bütün olarak tüm halkının hak ettiği güvenlik, istihdam ve fırsatları sağlayabilmesini garanti altına almak istiyoruz” diye konuştu.

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi de, May’in ziyaretinin İngiltere’nin IŞİD’le mücadeledeki yardımını ve desteğini ortaya koyduğunu vurguladı. Ülkede 600 İngiliz askeri görev yapıyor.

El Ebadi, May ile ekonomik ve ticari bağların güçlendirilmesini ele aldıklarını söyledi.

Theresa May ayrıca, Bağdat’ın kuzeyindeki koalisyon üssü olan Taci Kampı’na gitti. Kampta 80 İngiliz askeri konuşlu.

Theresa May’in Suudi Arabistan ziyaretinin amacı da Veliaht Prens Muhammed Bin Salman ile Yemen’de süren savaşı görüşmek. May’in Prens Bin Salman ile Şii milislerin elinde olduğu için hedef olan Hüdeyda limanından insani yardıma izin vermesini telep etmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler bandıralı bir yük gemi hali hazırda Yemen’in Hüdeyda limanında bekletiliyor.

Theresa May, İngiltere’nin Yemen’deki savaşın başlamasından bu yana Suudi Arabistan’a 6 milyar dolarlık silah satışı yapıldığı için eleştiri oklarının hedefinde.

Theresa May, Suudi Arabistan'daki temaslarının ardından Ürdün'e geçerek Kral Abdullah ile görüşecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG