Erişilebilirlik

İngiltere Başbakanı Güven Oylamasını Geçti


LONDRA - İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti içindeki “1922 Komitesi” olarak adlandırılan parlamento grubu, Başbakan Boris Johnson’ın liderliği ile ilgili güven oylaması yaptı.

Johnson, Muhafazakar Parti'den yeterli oyu alarak oylamayı geçti. İngiltere Başbakanı, 359 Muhafazakar milletvekilinden 211'inin oyunu aldı.

Bu akşam parlamentoda yapılan güven oylaması, İngiltere basınında “Boris Johnson’ı Başbakanlık koltuğundan edebilir” şeklinde yorumlanmıştı.

Muhafazakar Parti’de milletvekilleri arasındaki öfke, COVID-19 karantinası sırasında, Başbakanlık binası ve bahçesinde, 20’ye yakın eğlence düzenlendiği iddiaları ve resmi soruşturma raporunda, “Başbakanlık’ta liderlik başarısızlıkları olduğu” ifadesiyle artmıştı.

En son Kraliçe’nin tahttaki 70. yılı etkinliklerinde önceki gün halkla karşılaşan Boris Johnson’ın yuhalanması, bir lider değişikliğinin seçmen açısından gerekli görüldüğüne kanıt olarak yorumlarına neden olmuştu.

Muhafazakar Parti’nin hükümette görevi olmayan milletvekillerinden oluşan 1922 Komitesi, güven oylaması yapılması kararını, 54 milletvekilinden gelen ve güvensizlik içeren mektuba dayandırdı.

Parti tüzüğüne göre bu sayı, liderlik sorgulaması eşiğinin üstündeydi.

Başbakan’ı koltuğundan etmek için gereken sayıysa en az 180'di.

Birçok milletvekili, 211 milletvekilinin 148'e karşı Johnson lehinde oy kullandığı oylamanın, Muhafazakarlar'ın son 30 yıldaki en büyük çoğunluğunun desteğini almış bir başbakan için beklenenden kötü olduğu yorumunu yaptı.

Johnson güvenoyunu kazanarak milletvekillerinin 12 ay boyunca benzer bir güvenoyu talebi yapamayacaklarını da garanti etmiş oldu. Ancak Johnson'ın selefi Theresa May, 2018'deki güven oylamasında daha iyi sonuç almasına karşın altı ay sonra istifa etmişti.

Johnson güven oylamasının ardından yaptığı açıklamada, erken seçim düşünmediğini söyledi. Johnson, ''Bence bu ikna edici, belirleyici bir sonuç. Hükümet olarak yolumuza devam edebileceğimizi ve halk için gerçekten önem teşkil eden konulara odaklanabileceğimizi gösteriyor'' diye konuştu.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG