Erişilebilirlik

İngiltere Başbakanı Cuma Günü Trump ile Görüşecek


İngiltere Başbakanı Cuma Günü Trump ile Görüşecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Donald Trump’ın yemin ederek göreve başlamasıyla ilgili Amerika dışında en büyük protesto gösterisi İngiltere’deki feminist grupların önderliğinde gerçekleşti. İngiliz kadınlar Trump’ın kampanyası süresince kadınlar hakkındaki söylemine hala çok tepkili.

Ama İngiltere’nin kadın başbakanı Theresa May’in Trump ile yapacağı görüşmede masada İngiltere’nin AB’den çıkmasının ardından oluşacak yeni ticari ilişkiler, süregelen küresel terör tehdidi ve Suriye’de devam eden iç savaş konuları olacak.

May, BBC'de şunları söyledi: “Özel ilişkimiz sayesinde ortak konular üzerinde nasıl çözümler üretebileceğimizi Donald Trump ile konuşacağım. Bu yakın ilişki bize aynı zamanda bazı şeyleri kabul edilemez bulduğumuzu da söyleme fırsatı veriyor.”

Theresa May Donald Trump ile başa çıkabileceğini ve ondan korkmadığını söylüyor.

Bazı gözlemciler son derece farklı kişiliğe sahip iki lider arasındaki görüşmede ortaya çıkabilecek farklılıklar hakkında tahminde bulunuyor.

Londra Ekonomi Üniversitesi'nden Mary Evans, “Öyle sanıyorum ki Theresa May gibi özgüveni yüksek bir kadının Donald Trump ile karşılaşması farklı dünyalardan iki kişinin görüşmesi şeklinde olacak. Farklı gezegenler kadar büyük bir farklılık değil ama kesinlikle iki ayrı dünyanın insanının yüzleşmesi demek mümkün” diye konuştu.

Her ne kadar iki ülkede de medya bu konuya ağırlık verse de, şüphesiz iki ülkenin tarihten gelen bağları ve ortak sorunları, iki liderin kişiliklerinden ve cinsiyet farklılığından daha önemli konular.

İngiltere Başbakanı May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden çıkışıyla ilgili planlarını açıkladı ve Trump da buna destek veriyor. Bu noktada Theresa May, Amerika Başkanı ile yapacağı bu görüşmeyle Brexit politikalarına destek sağlayacak.

Hükümete yakın kaynaklara göre May’in bu görüşmeden beklentisi, gümrük vergilerini ortadan kaldıracak bir serbest ticaret anlaşması yapmak.

Trump’tan önce Obama bu tarz bir ticaret anlaşmasının artık tarih olduğunu söylüyordu ama şimdi May bu konuyu yeniden gündemin üst sıralarına çekmeyi başarmış görünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG