Erişilebilirlik

İstifaların Ardından Johnson’dan Mücadele Sözü


6 Temmuz 2022 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson
6 Temmuz 2022 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson

İngiltere Başbakanı Boris Johnson iki bakanın istifasının ardından mücadele sözü verdi ve kendisinin de istifasını isteyenlerin çağrılarını reddetti. Ancak Başbakan’ın partisindeki milletvekilleri arasında da kendisine tepki gösterenlerin sayısı hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

İstifaların Ardından Johnson’dan Mücadele Sözü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in birkaç dakika arayla dün beklenmedik bir şekilde istifa mektuplarını Başbakan Boris Johnson’a iletmelerinin ardından partisinden de gelen istifalar ve öncesinde yolunu ayıranlarla beraber Johnson hükümetinde şu ana kadarki toplam istifaların sayısı 30’u geçti.

Birçok devlet bakanı Johnson’ın muhakeme, standart ve şeffaflık hususlarında yetersiz kaldığı görüşüyle görevlerinden istifa ederken, YouGov’un son anket sonuçlarına göre İngiliz halkının yüzde 69’u da Başbakan’ın görevinden ayrılmasını istiyor.

Başbakan Johnson, aralarında üst düzey yetkililerin de olduğu istifa dalgasına ve kendisine yönelik istifa çağrılarına rağmen bugün haftalık meclis toplantısına katılarak milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Johnson, istifa edip etmeyeceği sorusuna net bir şekilde yanıt vererek “Hayır, hayır, hayır” dedi.

Boris Johnson, Muhafazakar Parti içindeki ‘1922 Komitesi’ adlı parlamento grubundan geçen ay kıl payı güvenoyu alarak iktidarda kalmıştı.

COVID-19 pandemisi sırasında karantina sürecinin yürürlükte olduğu dönemde başbakanlık binası ve bahçesinde birçok kez eğlence amaçlı etkinlik düzenlediği iddiaları nedeniyle 6 Haziran’da Johnson ile ilgili güven oylaması yapılmıştı. Johnson bu oylamada çoğunluğun desteğini aldı ancak oylamada kendisine muhalif duranların oranı ise yüzde 40’ın üzerinde.

Johnson’ın mecliste yaptığı konuşmada “Muazzam bir yetki verilen bir başbakanın zor zamanlarda yapması gereken devam etmektir” diyerek istifa etmeyeceği yönünde verdiği mesaj sert tepkiyle karşılaştı.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri, "hafif sıklet tugayının başında" olduğu için kabinesiyle dalga geçerken, üst düzey bakanlardan oluşan kabine ekibindeki bazı meslektaşları kahkahalarını tutmakta zorlandı.

Johnson daha sonra, kendi partisinden üç milletvekilinin de istifa edip etmeyeceği sorusunu yöneltmesinin ardından, “Elbette, hükümetin devam etmesinin imkansız olduğunu gördüğüm bir durum olursa verilen yetkiyi bırakırım” şeklinde konuştu.

İstifa eden eski Sağlık Bakanı Sajid Javid meclis toplantısında bir kez daha tepkisini dile getirerek, “Artık bir şekilde ‘yeter’ demeliyiz. Bence bunun zamanı artık gelmiş” dedi.

Johnson daha sonra meclis komisyonları liderleriyle yaptığı toplantıda da savunma politikaları, Brexit ve Ukrayna ile ilgili soruları yanıtladı.

Erken seçim ihtimaline sıcak bakmadığı görülen Başbakan Johnson, “hafıza kaybı” sorunu olup olmadığı yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Bu soru, Johnson’ın atadığı bakanlardan birinin cinsel suistimal suçlamasıyla karşı karşıya olduğu yönünde daha önceden bilgisi olduğunu, atamayı gerçekleştirerek “kötü bir hata” yaptığını söyleyerek özür dilemesine istinaden yöneltildi.

Johnson, hükümete atadığı Chris Pincher hakkında cinsel istismar şikayeti olduğuyla ilgili 2019 yılında kendisine bilgi aktarıldığını geçen hafta açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG