Erişilebilirlik

İngiltere-AB Arasında 100 Milyar Euro’luk Tartışma


David Davis
David Davis

İngiltere Brexit Bakanı David Davis ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkarken 100 milyar Euro tutarında ödeme yapması gerektiği yönündeki iddiaları reddetti.

Davis, ITV televizyonuna verdiği söyleşide “AB’ye 100 milyar Euro ödemeyeceğiz. Biz ricacı değiliz. Bu bir müzakere. Onlar istediklerini masaya koyar biz de koyarız” dedi.

Davis açıklamalarını İngiltere’nin önde gelen ekonomi gazetesi Financial Times’ın İngiltere’nin AB’den çıkış faturası olarak belirlenen 60 milyar Euro’luk tutarın 100 milyar Euro’ya çıktığını yazmasının ardından yaptı.

Financial Times gazetesi Fransa ve Polonya gibi bazı AB üye ülkelerinin İngiltere’nin Brexit sonrası 2020 yılına kadar AB tarım sübvansiyonlarını ve idari masrafları ödemesi gerektiği yönünde ısrarcı olduğunu yazmıştı.

Davis “Niyetimiz bir anlaşma sağlayabilmek. Başbakan Theresa May bu yüzden ‘Anlaşma olmaması kötü bir anlaşmadan daha iyidir’ demişti. Bu tutar 50 milyardan 60’a şimdi de 100 milyara çıktı. Bu ulaştığımız nokta olmayacak. Bu müzakerelerin sert geçeceğini gösteriyor” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in geçen hafta İngiltere’de Başbakan Theresa May ile akşam yemeğinde konuşmalarının basına sızmasından sonra Londra ile Brüksel arasında gerilim yaşanmıştı.

Juncker’in May ile ilgili “başka bir galakside yaşadığı ve Brexit sürecinde hayal gördüğü” yönünde ifadeler kullandığı iddia edilmişti.

Bunun üzerine açıklama yapan May, Brexit sürecinde “lanet olası zor bir kadın olacağını ve Juncker’in bunu göreceğini” söyledi.

İngiltere medyası AB’den “boşanma faturası” olarak adlandırılan tutarın Brexit müzakereleri sürecinde en büyük engellerden biri olduğu yorumunu getiriyor.

Uzmanlara göre İngiltere ile AB arasındaki ticaret anlaşmasının yanı sıra çıkış faturası bu süreçteki en hassas ve en sıkı pazarlık gerektiren alan olacak.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond da “Bu bize müzakerelerin ne kadar zor geçeceğini gösteriyor. 8 Haziran’da oy sandıklarına giden insanlar bu müzakereleri kimin yürütmesini istediklerini kendilerine sormalı. Theresa May mi yoksa Jeremy Corbyn mi? Kim İngiltere için en iyi sonucu alabilir?” dedi.

Öte yandan AB’nin Brexit’ten sorumlu baş müzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile dostane bir süreç istediklerini ancak Londra’ya “açık çek vermediklerini” söyledi.

Brexit süreci için yol haritasını açıklayan Barnier, AB’nin İngiltere’den 100 milyar Euro tutarında ödeme isteyeceği yönündeki haberleri teyit etmekten kaçındı.

Barnier “Ceza yok, Brexit faturası yok, son anlaşma hesapların ortaya konarak bunda uzlaşma sağlanması olacak. Birliği terk etmenin bir fiyatı yok” dedi.

Buna karşın Barnier İngiltere’nin AB üyeliğinden doğan yükümlülükleri olduğuna işaret etti.

May de tartışmalara katıldı

İngiltere Başbakanı Theresa May de Brüksel'i yaptığı açıklamalarla İngiltere'deki seçimleri etkilemeye çalışmakla suçladı.

Avrupalı poltikacıların tehditlerle seçim sonuçlarını değiştirmek istediklerini söyleyen May, "Brüksel'deki bürokratların Brexit görüşmelerinin çökmesini istediğini ve Avrupa basının İngiltere'nin müzakere tutumunu yanlış yansıttığını" ifade etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG