Erişilebilirlik

İngiiz Polisi İhmalkar Davrandığını Kabul Etti


Kız öğrencilerin Londra Gatwick Havalimanı'nda çekilen fotoğrafları
Kız öğrencilerin Londra Gatwick Havalimanı'nda çekilen fotoğrafları

İngiliz polisi, bir süredir gündeme oturan üç kız öğrencinin ailelerini terk ederek IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gitmelerini önleme konusunda yeterli çaba gösterilmediğini kabul etti.

Londra Emniyeti (Scotland Yard), aynı okuldan bir başka kız öğrencinin kaybolmasıyla ilgili olarak bu üç kızı da sorgulamıştı. Diğer kızın de önceden Suriye’ye gittiği öğrenilmişti

Genç kızların aileleri, çocuklarının soruşturmayla bağlantısı olduğu konusunda polisi kendilerini bilgilendirmemekle suçluyor.

Scotland Yard tarafından yapılan açıklamada kız öğrencileri sorgulama talebi bulunan mektupların ebeveynlerine götürülmek üzere genç kızlara verildiği, oysa mektupların doğrudan ebeveynlere ulaştırılabileceği bildirildi. Kızlarsa mektupları anne-babalarına hiçbir zaman teslim etmedi.

16 yaşındaki Kadiza Sultana ve 15 yaşlarındaki Amira Abase’yle Shamima Begum, geçen ay evlerinden kaçıp Londra’dan İstanbul’a giden uçağa binmişti. Kızların şu anda Suriye’ye ulaşmış oldukları tahmin ediliyor.

Scotland Yard, genç kızların tehlike altında olduğuna dair bir işaret almadığını savunuyor.

Ailelerse soruşturmadan önceden haberleri olmaları durumunda, çocuklarının kaçmalarını engelleyebileceklerini düşünüyor.

Türk yetkililer de İngiltere’nin kendilerini kız öğrenciler hakkında çok geç uyardığı eleştirisinde bulunmuştu.

IŞİD’e katılmak amacıyla 80’i aşkın ülkeden binlerce kişi, çoğunluğu Türkiye üzerinden olmak üzere Suriye ve Irak’a geçmişti. İngiliz yetkililer 500 ya da daha fazla vatandaşının Suriye’ye gittiğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG