Erişilebilirlik

İngiliz Parlamentosundan Hükümete Brexit Baskısı


İngiltere’nin AB’den ayrılma tarihi olan 29 Mart’a üç aydan az süre kaldı. Parlamento, bir gövde gösterisiyle May’in tercih ettiği takvimi reddederek anlaşmanın Salı günü parlamentodan geçmemesi halinde hükümetin üç gün içinde yeni bir plan hazırlamasını istedi.

Anlaşmanın parlamentoda onaylanmaması İngiltere’nin 40 yıllık dış politikası ve ticaret politikasında büyük değişikliklere neden olacak Brexit sürecinin geleceğinin daha belirsiz olmasına yol açacak.

Parlamento üyeleri hükümete anlaşmanın parlamentodan geçmemesi halinde üç gün içinde alternatif bir plan hazırlaması çağrısı yapılması için 297’ye 308 oranında oy verdi.

Daha önce 15 Ocak’taki oylamanın ardından alernatif bir plan hazırlanması için konulan süre 21 gündü. Parlamento üyelerinin bu oylamasına hükümete baskı yapılması amacıyla yapılan oldukça sembolik bir oylama olarak bakılıyor.

May’in AB ile vardığı anlaşma birlikten ayrıldıktan sonra da yakın ticari ilişkilerin korunmasını öngörüyor. Ancak anlaşmanın May’in azınlık hükümetini destekleyen Kuzey İrandalı Demokratik birlik Partisi’nin desteği olmadan parlamentodan geçemeyeceğine nerdeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Geçtiğimiz Salı günü May, parlamento üyelerine anlaşmasına onay vermeleri çağrısı yaptı. May, AB’den kaygılarını azaltacak daha fazla imtiyaz ve Kuzey İrlanda ile sınır konusunda daha fazla garanti alabileceğine güveninin tam olduğunu belirtti.

Ancak Kuzey İrlandalı siyasetçiler May’in sınır konusunda alınacak kararlar sürecinde Kuzey İrlanda’ya güçlü bir rol verilmesi önerileriniyse reddediyor.

Kuzey İrlanda’nın Brexit sözcüsü Sammy Wilson, Demokratik Birlik Partisi’nin fikrini değiştirebilecek tek şeyin Kuzey İrlanda’yla sınır uygulamasının anlaşmadan çıkartılması olacağını söyledi.

Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti’yle 1998’de kaldırılan sınır kontrollerinin yeniden konulmasını ve fiziki bir sınır oluşturulmasını istemiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG