Erişilebilirlik

“İngiliz Milletvekilinin Öldürülmesi Terör Saldırısı” 


İngiltere polisi, dün bir milletvekilinin seçmenleriyle buluşması sırasında bıçaklanarak öldürülmesinin muhtemelen İslamcı aşırılıkçılıkla bağlantılı bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, olayın meydana geldiği kiliseyi ziyaret etti ve binanın dışına çiçek bıraktı.

Johnson’ın partisi Muhafazakar Parti'den milletvekili David Amess’e saldırıdan 5 yıl önce de, muhalefetteki İşçi Partisi’nin milletvekili Jo Cox cinayete kurban gitmişti. Olay, seçilmiş politikacıların güvenliği konusunda ülkede yeniden bir gözden geçirme sürecini başlattı.

69 yaşındaki Amess, başkent Londra’nın güneyinde seçmenleriyle buluştuğu bir kilisede öğle saatlerinde defalarca bıçaklanarak öldürülmüştü. Polis bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, ilk yapılan incelemelerin İslamcı aşırıcılık bağlantısı ihtimalini ortaya çıkardığını bildirdi.

Cinayetin ardından 25 yaşında bir İngiliz olay yerinde gözaltına alındı. Polis şüphelinin tek başına hareket ettiğini düşündüklerini söyledi.

Başbakan Johnson’la birlikte, İçişleri Bakanı Priti Patel ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer de Amess’in hayatını kaybettiği kiliseye gelerek çiçek bıraktı. Johnson çiçeklerin üzerine yerleştirdiği notta, “Harika bir parlamenter ve çok sevilen iş arkadaşı, dost Sir David Amess’in anısına” diye yazdı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer

Johnson ve Starmer, ayrılmadan önce birlikte yan yana durarak saygı duruşunda bulundu. Kiliseye diğer politikacılar, polis teşkilatlarının temsilcileri ve halktan da ziyaretler oluyor.

İngiliz politikacılar olayı demokrasiye saldırı olarak nitelerken, İçişleri Bakanı Patel de milletvekillerinin güvenliği konusunda gözden geçirme çalışması yürütüldüğünü ve önlemlerin güçlendirildiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG