Erişilebilirlik

İngiliz Milletvekilini Öldüren Sanık Mahkemeye Çıkarıldı


İngiliz milletvekili Jo Cox’u öldürmekle suçlanan Thomas Mair, çıkarıldığı mahkemede, “Benim adım hainlere ölüm, İngiltere’ye özgürlük” diye konuştu.

Gelecek hafta İngiltere’de yapılacak olan Avrupa Birliği referandumuna atıfta bulunan sanık tüm duruşma boyunca bir daha konuşmadı.

İki gün önce öldürülen Yorkshire milletvekili Cox, Avrupa Birliği’nde kalma yanlısıydı. Yorkshire polisi, 41 yaşındaki milletvekilini öldürmekle suçlanan zanlının, aşırı sağcı milliyetçi ideoloji etkisi altında olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlamayı reddediyor.

Görgü tanıkları, 52 yaşındaki Mair’in iki çocuk annesi milletvekilini silahla üç kez vurduğunu, daha sonra bıçakladığını, kanlar içindeki kurbanını yerde sürüklediğini ve “Önce İngiltere” diye bağırdığını söylüyor.

“Önce İngiltere” küçük aşırı sağcı siyasi parti. Yıllardır İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması için mücadele veren parti AB yanlısı milletvekiline düzenlenen saldırıyla bir bağlantısı olmadığını savundu ve cinayeti kınadı.

Cinayet uzmanları sanık Mair’in bir yandan aşırı sağcı gruplarla bağlantısını, diğer yandan da psikolojik geçmişini incelemeye aldı. Sanığın evinde aşırı sağcı materyal içeren belgelere rastladı. Amerika’da bulunan bir tüm dünyadaki ırkçı örgütleri izlemeye alan bir merkez, İngiliz sanık Thomas Mair’in, 1999’dan bu yana Amerika’daki Neonazi örgütü Ulusal İttifak’ın destekçisi olduğunu bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne açıklamada bulunan merkez, Mair’in bu Neonazi örgütün matbaası tarafından basılan 620 dolarlık malzeme ısmarladığına dikkati çekiyor. Bu materyaller arasında evde silah ve bomba yapmayı öğreten kılavuzlar da var.

Merkez Thomas Mair’in, 10 yıldır Güney Afrika’daki ayrılıkçı rejimi savunan ırkçı beyaz, Springbok Kulübü’nün yayınlarına da abone olduğunu belirtiyor. Bu örgütün son bülteninde İngiliz seçmenlere AB üyeliğini reddetmeleri çağrısı yapılıyor.

‘Kardeşimde obsesif kompülsif bozukluğu var’

Bununla birlikte Mair’in erkek kardeşi Duane St. Louis, kardeşinin hiçbir şekilde ırkçı yorumda bulunmadığı, siyasi görüşlerini yansıtmadığını, ancak yıllardır obsesif kompulsif bozuklukla mücadele ettiğini söyledi. Duane St. Louis, kardeşinin obsesyon derecesinde temizlik hastası olduğunu belirtti.

Jo Cox, 1990’da İngiltere’de İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun muhafazakar bir milletvekiline düzenlediği suikasttan bu yana öldürülen ilk İngiliz milletvekili oldu. İşçi Partisi milletvekili Cox’un öldürülmesi, 23 Haziran’daAB referandumuna hazırlanan İngiltere’de devam eden kampanya sürecini de gölgelemiş durumda.

Gerek AB’de kalma yanlıları, gerek karşıtları, Cox’un perşembe günü öldürülmesinden bu yana kampanyalarını askıya aldı. Uzmanlar kampanya süreci yeniden başlasa bile, bunun daha düşük profilli olacağını tahmin ediyor. Bununla birlikte oldukça sertleşen kampanya tonunun yumuşamasından memnun olanlar da var.

İki taraftan siyasetçiler de, tepki alacakları gerekçesiyle, Cox cinayetinin Brexit adı verilen referandumun sonucunu etkileyip etkilemeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Bununla birlikte siyasetçiler özel görüşlerini açıkladıklarında, özellikle sanık Thomas Mair’in tavrının milliyetçi ideolojiden etkilenmiş olabileceği düşüncesinin AB’de kalma yanlılarına az farkla zafer kazandıracağını düşündüklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG