Erişilebilirlik

İngiliz İşçi Partisi Genç Seçmeni Sandık Başına Döndürdü


İngiliz İşçi Partisi Genç Seçmeni Sandık Başına Döndürdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

İngiltere’de siyasi istikrarsızlık hüküm sürerken anketçiler, son seçimlerin bir dönüm noktası niteliği taşıdığını kaydediyor. Çok sayıda genç seçmenin sandık başına gittiği ve 2015’te yüzde 44 olan seçimlere katılım oranının bu yıl yüzde 72’ye çıktığı görülüyor. Gençlerin çoğu İşçi Partisi’ne oy verdi. İngiltere’nin güneyindeki Brighton kentinde faaliyet gösteren siyasi eylemciler, başka ülkelerdeki siyasi hareketlerden de ilham aldıklarını söylüyor.

Ben Noble ve James Fox, Brighton’da bir radyo istasyonunda çalışıyor. İş saatleri dışında İşçi Partisi’ne destek veren ikili, partinin zaferini kutluyor.

Sahil kenti Brighton’da son seçimlerde Muhafazakar Parti’den İşçi Partisi’ne 10 puanlık kayma oldu. Anketçiler, İşçi Partisi’nin başarısını gençlerin oylarına bağlıyor: ”Genç seçmenlerin cahil ve bilgisiz olduğu inancı kesinlikle doğru değil. Tam tersine Facebook ve Twitter’dan haber takip ettiğimiz için herkesten daha çok katılım gösterdik.”

İşçi Partisi, rakiplerini sosyal medyada da mağlup etti. En çok paylaşılan yüz haber arasında Muhafazakar Parti yanlısı haber sayısı sadece beşti.

Çok sayıda genç eylemci, Bernie Sanders’ın 2016 seçimleri için yürüttüğü, genç solcu seçmenleri birleştiren kampanyasından ilham aldı: ”Daha önce hiçbir seçim kampanyasına katılmamıştım. Bernie Sanders’ın kampanyasının nasıl işe yaradığını görünce katılmak gerektiğini anladım. Değişim yaratmanın tek yolu buydu.”

”Amerika’da neler olduğunu gördüğümüz için durumun acil olduğu duygusuna kapıldık. Amerika’da olanlardan hoşnut değildik.”

İşçi Partisi, Brighton gibi üniversite kasabalarında rağbet görmeye başladı. Parti, kampanyasında yıllık 12 bin dolarlık üniversite ücretlerini iptal etme sözü verdi.

Seçimler, İngiltere’deki nesil uyuşmazlığını gözler önüne serdi: ”İşçi Partisi gençleri kazandı, gençlere büyük vaadlerde bulundu. Peki ama tüm bunların parası nereden gelecek?”

Anketlere göre yaşlı seçmenler göçmenlik konusunda daha kaygılı: ”Biz burada doğduk, büyüdük. İnanın ırkçı değilim ama kendi halkımıza arka çıkmak zorundayız. Sanırım eski İngiltere artık yok.”

İşçi Partisi destekçisi gençlerse daha parlak bir gelecek görüyor: ”İşçi Partisi’nin kuracağı bir hükümet için yol açılabilir.”

İşçi Partisi iktidara gelmiş değil. Ancak seçim sonuçlarında elde edilen kazanımlar yeni seçimlerin habercisi olabilir. Partinin genç destekçileri, ivmenin kendilerinden yana olduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG