Erişilebilirlik

İngiliz Gazetecilere ‘Terör’ Tutuklaması


ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News ekibinin, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki sorguları tamamlandıktan sonra bugün savcılığa sevk edildi. Savcıya ifade veren 4 şüpheli, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Savcı ekibin tüm üyelerinin tutuklanmasını istedi.

Nöbetçi hakimin karşısına çıkan muhabir Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury, Prodüktör Muhammed İsmail Laso ve Abdurrahman Direkli, haklarındaki iddialara yanıt verdi. Mahkeme muhabir kameraman ve prodüktör hakkında tutuklama kararı verdi. Tutuklamanın gerekçesi ise Türk Ceza Kanunu’nun terör suçlarını düzenleyen 314/3, 314/2.maddeleri. Bu maddelere göre, her üç şüpheli ‘Silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasıyla tutuklandı. Direkli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklamaya gerekçe gösterilen örgütün adı ise belirtilmedi. Ancak örgüt polis kayıtlarına IŞİD olarak geçti. Avukatlar yarın karara itiraz edecek.

Silvan ve Lice ilçelerindeki olayları protesto amacıyla yapılan kepenk kapatma eylemini çekerken gözaltına alınan muhabir Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury, Prodüktör Muhammed İsmail Laso ve şoför ve tercümanlar olarak çalışan Abdurrahman Direkli, IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulunmakla suçlandı. VOA’nın ulaştığı polis kaynakları, ekibe somut bir eylem suçlaması yapılmadığını bildirdi. Ekip, ismi açıklanmayan bir kişi tarafından yapılan ihbar üzerine önce takibe alındı. Ekibi bir süre takip eden polis ve çekim yaptıkları sırada gözaltına aldı. Ekibin bir belgesel çekimi için Türkiye’de olduğu öğrenildi. Ekibin çektiği görüntüleri polis tarafından incelendi. İncelemede IŞİD ile ilgili bir bulguya rastlanmadı. Avukat nezaretinde ifade veren ekip suçlamaları reddetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG