Erişilebilirlik

İngiliz Düşünce Kuruluşundan ‘YPG’ Uyarısı


İngiltere’nin başkenti Londra’daki etkili bir düşünce kuruluşu, Suriye’deki Kürt milis grubu YPG’yi, hem ABD hem de AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın bir kolu olarak niteledi. Kuruluş İngiliz hükümetini, Londra hükümetini bu gruba katılmasını engellemeye çağırdı.

Henry Jackson Derneği tarafından yayınlanan raporda, “YPG yönetiminin irili ufaklı konularda PKK liderlerine hesap verdiği açık” tespitine yer verildi.

“Unutulmuş Yabancı Savaşçılar: Suriye’deki PKK” başlıklı raporda uzman Kyle Orton, PKK’nın “Suriye’deki ayrılıkçı projesinin gerçek doğasını” gizlemek için “aldatıcı propaganda” yürüttüğünü savunuyor. Yüzlerce yabancı savaşçının IŞİD’le savaşmak için milislere katıldığına işaret edilen raporda, bu kişilerin, ülkelerine döndükten sonra Batı’ya risk teşkil edebilecekleri görüşü dile getiriliyor.

PKK’nın geçmişte maksatlarına hizmet ettiği zamanlarda Batılılara karşı terör saldırıları düzenlediği, Türkiye’de turistleri kaçırdığı ve öldürdüğüne dikkat çekilen raporda, örgütün ayrıca Avrupa’da organize suç ve uyuşturucu ticaretine, Kürtleri haraca bağlama gibi eylemler içerisine girdiği kaydedildi.

Raporda, Suriye’de IŞİD’le savaşmak için YPG’ye katılan 12 ülkeden 60 yabancı savaşçının profili çıkarılıyor ve neden böyle bir karar aldıklarının analizi yapılıyor. Bu kişilerden 28’i çatışmalar sırasında hayatını kaybetmiş.

Orton, yabancı savaşçıların ülkelerine dönüşlerinde riskler oluşturabileceklerini savunarak, “Bu kişilerin PKK’nın Avrupa’daki geniş boyutlu suç-terörist düzeneğinde kullanılması ihtimali ciddi endişe kaynağı” değerlendirmesinde bulunuyor.

Orton, “YPG, Batı’nın IŞİD’e karşı sahadaki ana gücü olmasından bu yana Batı basınının büyük bir bölümünde ve siyasi söylemlerde kahraman muamelesi görse de, YPG/PKK savaşçılarının Batılı hükümetler tarafından nasıl kullanıldığı konusunda ahlaki, hukuki, siyasi ve diplomatik önemli soru işaretleri var” diye ekliyor.

Orton’a göre, sayıları muhtemelen 500 civarında olan Batılı gönüllü savaşçıların birçoğu YPG’nin PKK’yla bağlantısının farkında değil.

YPG’nin yabancı savaşçılarının çoğu İngilizce konuşulan ülkelerden gelmiş. Orton bunun muhtemelen nedeninin, YPG’nin propaganda ve sosyal medya çabaları için bu ülkeleri hedef seçmesi olabileceğini tahmin ediyor.

Düşünce kuruluşu, İngiliz hükümetinin ülkeye geri dönen İngilizler’i taramadan geçirmesi tavsiyesinde bulunuyor.

İngiliz istihbarat yetkilileri de Amerika’nın Sesi’ne yaptıkları açıklamada, YPG’nin bazı gönüllü savaşçılarının travma türü ruhsal sorunlar yaşayabileceklerini ya da savaşçı heveslerinin diğer ideolojik gruplar tarafından istismar edilebileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG