Erişilebilirlik

İngiliz Düşünce Kuruluşu: ‘IŞİD Irak ve Suriye’de Toprak Kaybetmeye Devam Ediyor’


İngiliz düşünce kuruluşu IHS’nin raporuna göre IŞİD Irak ve Suriye’de ele geçirdiği toprakları kaybetmeye devam ediyor.

IHS, geçen yıl yüzde 14 oranında toprak kaybeden örgütün bu yılın ilk yarısında da yüzde 12 oranında toprak kaybettiğini bildirdi.

Rapora göre, IŞİD geçen hafta itibariyle Irak ve Suriye’de toplamda 68 bin 300 kilometrekare civarı toprağı denetiminde bulunduruyor.

IHS uzmanları, IŞİD’in Suriye’de hem Rus hava saldırıları destekli Suriye güçlerinin hem de ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği Arap-Kürt ittifakının artan baskısının rol oynadığını belirttiler.

Irak’ta da Amerikan hava operasyonlarının desteğini alan hükümet güçleri Ramadi ve Felluce dahil IŞİD’in birçok kilit kent üzerindeki kontrolünü sona erdirdi.Ancak ülkenin ikinci büyük kenti Musul hala IŞİD’in elinde bulunuyor.

IHS’nin raporunda, IŞİD’in geçen yıl ile bu yılın ilk altı ayında Irak ve Suriye’de ayrı ayrı ne kadar toprak kaybettiğine dair bir oran verilmiyor. Ancak Amerikan ordusunca geçen Mayıs ayında yapılan bir değerlendirmede, IŞİD’in Irak’ta bir zamanlar kontrolünde olan toprakların yüzde 45’ini, Suriye’de de yüzde 16 ila 20’sini kaybettiği tespitinde bulunulmuştu.

Bununla birlikte, örgüt toprak kaybetmeye devam etse de dünya genelinde terör saldırıları düzenleyebiliyor ya da saldırılar için ilham kaynağı olabiliyor.

'Örgüt isyana yeniden öncelik veriyor'

IHS kıdemli uzmanı Columb Strack, IŞİD’in toprak kaybetmesinin muhtemelen bu türden daha fazla saldırılara girişebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Strack, “IŞİD’in hilafeti eridikçe ve yönetim projesinin çökmekte olduğu giderek daha netleştikçe, örgüt isyana yeniden öncelik vermeye başlıyor. Malesef Irak ve Suriye ile Avrupa dahil daha geniş coğrafyada toplu imha saldırıları ve ekonomik altyapı unsurlarını hedef almada artış bekliyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG