Erişilebilirlik

İngiliz Bankalarına Para Aklama Soruşturması


İngiltere'de aralarında HSBC, Lloyds ve Barclays gibi büyük bankaların bulunduğu 17 bankayla ilgili Rusya kaynaklı para aklama operasyonu çerçevesinde soruşturma başlatıldı.

Soruşturmada İngiltere merkezli 17 bankanın Rus hükümeti ve istihbarat örgütüyle ilişkili bazı suç örgütlerinin yönettiği para aklama operasyonunda 740 milyon dolara yakın fonu işleme koyduğu öne sürülüyor.

Guardian gazetesinin özel haberine göre HSBC, Royal Bank of Scotland, Llyods, Barclays ve Coutts gibi büyük bankaların yer aldığı soruşturmada bu finans kuruluşlarının küresel para aklama faaliyetleri hakkında ne bildikleri ve şüpheli para transferlerini neden engellemedikleri sorulacak.

Belgelere göre Rusya 2010 ve 2014 yılları arasında 20 milyar doları ülke dışına çıkardı. Ancak İngiltere'de soruşturmayı yürüten yetkililer gerçek tutarın 80 milyar dolara ulaşabileceğini düşünüyor.

Soruşturmayı yürüten yetkililerden biri gazeteye açıklamasında Rusya'dan gelen paranın "çalıntı ya da suç faaliyetleri sonucu elde edilmiş olduğunu" söyledi.

Rusya'nın küresel para aklama operasyonu emniyet güçleri tarafından 'Küresel Çamaşırhane' ismiyle anılıyor.

Yetkililer operasyona yaklaşık 500 kişinin dahil olduğunu ve bunların arasında Rus zenginlerinin, Moskovalı bankacıların ve eski KGB'nin devamı olarak bilinen Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne bağlı kişilerin bulunduğunu da açıkladı.

Belgelere göre sahtekarlığa adı bulaşan Moskova Bankası'nın yönetim kurulunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kuzeni Igor Putin'in adı da geçiyor.

Küresel kara para aklama operasyonunda 70 bin banka işleminin bin 920'si İngiltere bankaları ve 373'ü de ABD bankaları aracılığıyla gerçekleştirildi.

Letonya ve Moldova'daki emniyet güçlerinin de dahil olduğu veri toplama sürecinde Londra'da kurulan şirketler vasıtasıyla paranın İngiltere'ye sokulduğu anlaşıldı.

İngiltere'de Ulusal Suç Ajansı'nın (NCA) kara para aklama biriminin başındaki David Little Rusya'nın soruşturmaya yardım etmediğini söyledi.

Rusya'dan İngiltere'ye giren paranın endişe yarattığını belirten Little, "Birinci paranın hacmi. İkincisi nereden geldiğini bilmiyoruz. Rus tarafı yeterince işbirliği yapmıyor. Bu paranın suç faaliyetleri sonucu elde edilip edilmediğini söylemiyorlar" dedi.

İncelenen hesaplarda İngiltere'ye giren paranın kürkler, mücevherler, özel okullar ve lüks mülkler için harcandığı görüldü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG