Erişilebilirlik

‘İngiltere Mültecileri Kucaklamalı’


İngiltere parlamentosu karşısında Citizens UK tarafından düzenlenen veSuriye mülteci kamplarında geçen yıl soğuktan hayatını kaybeden altı Suriyeli çocuğun mum yakılarak anıldığı etkinlikte hükümetin mülteci politikaları sert eleştirilere hedef oldu.

İngiltere'de 240'tan fazla dernek ve sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran Citizens UK, "İngiltere Halklar Meclisi" yaklaşan kışla birlikte mültecilerin karşı karşıya kaldığı koşulların daha da ağırlaştığını vurguladı. Dernekler, geçen yıl Suriye mülteci kamplarında soğuktan donarak ölen çocuklara bu yıl yenilerinin eklenmemesi için önlem alınması çağrısında bulundu.

İngiltere Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron'ın 5 yıla yayarak kabul edeceğini açıkladığı 20 bin mültecinin diğer ülkelerle kıyaslandığında çok düşük olduğu konusunda hükümete baskılar artıyor. Eski İçişleri Bakanı Yvette Cooper, yaklaşan kış koşulları ile birlikte mültecilerin kaderlerine terk edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek hükümete sert eleştirilerde bulundu.

Eski İçişleri Bakanı Yvette Cooper
Eski İçişleri Bakanı Yvette Cooper

‘Hükümet "bizim sorunumuz değil" diyemez’

İngiltere Başbakanı’nın "bizim sorunumuz değil" diyerek davranmasının yanlış olduğunu belirten Cooper, Muhafazakar Parti hükümetinin İngiltere'ye kabul edilen Suriyeli mültecilerin sayıları konusunda bilgi vermemesini eleştirdi ve ülkeye kaç kişi alındığının açıklanmasını istedi.

Suriyeli mülteci krizinin, İçişleri Bakanlığı’nın iltica politikalarından ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini de savunan İngiltere İşçi Partisi Mülteci Çalışma Grubu Başkanı Yvette Cooper, hükümetin daha fazla Suriyeli mülteci kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Belediye ve halk desteği artıyor

İngiliz halkının para ve kalacak yer sunarak "mülteciler hoş geldiniz" demesi ve binden fazla ev sahibinin kalacak yer sağlayarak destek vermesinin dışında sayıları giderek artan yerel belediyeler de İngiltere Halklar Meclisi’nin çalışmalarını destekleme kararı aldığını açıkladı.

Her geçen gün daha da kötüye giden Suriye mülteci krizinde 8 milyon kişi Suriye içinde yer değiştirmek zorunda kalırken, 4 milyon Suriyeli de komşu ülkelerdeki kamplara sığındı. 320 bin kişi, Birleşmiş Milletler tarafından acil öncelikli olarak kabul edilirken, aralarında engelli, çok genç, çok yaşlı, işkence ve cinsel istismara uğrayanların bulunduğu bu kişilerin hayatta kalmak için kamplara değil güvenli ülkelere kabul edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Başbakan David Cameron'a çağrı

İngiltere parlamentosu önünde toplanan Halklar Meclisi üyelerine siyasi partilerden de destek geldi. Sivil toplum örgütleri, İngiltere'ye Noel öncesi bin Suriyeli mülteci yerleştirilmesi ve önümüzdeki 5 yıl içinde de yılda 10 bin sığınmacı alınması için İngiltere Başbakanı David Cameron'a çağrıda bulundu.

Yapılan konuşmalarda 21'inci yüzyılda İngiltere'nin kabul ettiği mülteci sayısının yeterli olmadığı vurgulanırken, Muhafazakar Parti’nin mülteci politikalarıyla ilgili kararları hızla almaması eleştirildi.

Aile sponsorluk sistemi

İngiltere'nin daha fazla mülteci kabul etmesi gerektiği belirtilirken, hükümet tarafından kabul edileceği açıklanan 20 bin mülteciye ek olarak ailelerin sponsorluk yaparak mülteci kabul etmesi için yasal düzenlemelerin yapılması ve bu sistemin devreye girmesi için hükümetin kış başlamadan önce harekete geçmesi yönünde çağrılar yapıldı.

Liberal Demokrat Parti'den söz

İngiltere Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Tim Farron da, Muhafazakar Parti hükümeti tarafından alınan mülteci kararlarının yetersiz olduğunu vurgulayarak Noel'e kadar bin Suriyeli mülteci kabul edileceği ve her yıl 10 bin Suriyeli gelmesi için hükümete baskı yapma sözü verdi.

Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Tim Farron
Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Tim Farron

Yvette Cooper: 'Bir An Önce Harekete Geçmeliyiz' (İngilizce)
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Tim Farron: 'Mülteciler İçin Daha Fazlasını Yapmalıyız' (İngilizce)
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG