Erişilebilirlik

İncirlik Krizinde Gözler Alman Bakan Gabriel’in Ankara Ziyaretinde


Türk hükümetinin, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesiyle başlayan krizde gözler Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’da yapacağı görüşmelere çevrildi.

Muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller’den sonra, koalisyon ortağı sosyal demokrat SPD’nin de, Adana'daki İncirlik Üssü’nü ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin verilmemesine misilleme olarak askerlerin geri çekilmesini talep ederken, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Gabriel’in Ankara’daki müzakereleri son fırsat olarak değerlendirdikleri ve bundan da sonuç çıkmaması durumunda çekilme kararı alınacağı belirtiliyor.

Bu kapsamda bugün Federal Meclis’te, muhalefet tarafından Alman askerlerinin hemen çekilmesini isteyen bir önergenin oylanması son anda ertelendi. Koalisyondaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD’nin, Meclis Dış İlişkiler Komisyonu'ndaki çoğunluklarını kullanarak oylamayı engellemeleri, Gabriel-Çavuşoğlu zirvesini bekleme konusundaki tavrın bir işareti olarak yorumlandı.

Merkel’e yakın siyasi çevreler, Başbakanın Eylül ayında yapılacak genel seçimini de düşündüğünü ve çekilme konusunda muhalefetin baskısına boyun eğmeyerek, vakit kazanmaya çalıştığını belirtiyorlar. Aynı çevreler, Merkel’in çekilme kararı vermesi durumunda önümüzdeki aylarda Türkiye ile krizin daha da artarak, seçimin başlıca konularından biri olabileceğini hesaba kattığını dile getiriyorlar.

Siyasi çizgisinde Türkiye’den yana olarak bilinen SPD’li Dışişleri Bakanı Gabriel’in ise Türk-Alman ilişkilerini içinde bulunduğu gerilimden kurtarmayı ve ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açabilmeyi umut ettiği düşünülüyor.

Dışişlerinden kaynaklar, Gabriel’in meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile buluşmasında, Ankara’ya somut teklifler sunacağını, bunlar arasında AB ile ilşkiler konusunda destek ve dışişleri bakanları düzeyinde stratejik diyalog toplantısının bu yıl içerisinde yapılmasının da bulunacağını, bunun karşılığında "iki ya da üç hafta önce bildirmek koşuluyla İncirlik’e genel bir ziyaret imkanının tanınmasını" talep edeceğini aktarıyorlar.

Gabriel’in, izin çıkmaması durumunda, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini ifade edeceği de belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Ankara’da yaptığı bir açıklamada, Gabriel ile buluşmanın Pazartesi günü olacağını söylemişti. Alman Dışişleri Bakanlığı ise Pazar ile Çarşamba arasında bir randevu üzerinde konuşulduğunu doğruladı. Merkel’in ve Gabriel’in İncirlik meselesinin yeni tartışmalara yol açmayacak biçimde çözülebilmesi için son olanak şeklinde değerlendirdikleri görüşmeler, Berlin’deki siyasi yorumcular tarafından ise daha şimdiden ‘umutsuz ve anlamsız’ olarak tanımlanıyor.

Medyada konuyla ilgili çıkan yorumlarda, Türk tarafının bu konudaki pozisyonunu çok açık bir şekilde ifade ettiğini ve ziyaret yasağını 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bazı Türk askerleri ve ailelerinin Almanya’ya iltica başvurusunun kabul edilmesi ile ilişkilendirdiğini, bu kişilerin iade edilmesini ve siyasi sığınma hakkı veya mülteci statüsü verilmemesini istediği vurgulanıyor.

Yapılan yorumlarda, Ankara’nın bu taleplerinden vazgeçmeyeceği, o yüzden Berlin’in tek seçeneğinin İncirlik’i terk etmek olduğu öne sürülüyor. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Mayıs ayı ortasında Ürdün'e yaptığı ziyaretin ardından İncirlik'teki Alman birliğinin Muvaffak Salti askeri üssüne nakledilmesinin mümkün olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG