Erişilebilirlik

İncirlik Almanya’da Koalisyon Ortaklarının Arasını Açtı


Türkiye'nin Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermemesiyle başlayan, ardından üstteki Alman askerlerinin çekilmesi konusuna dönüşen gerilim, Berlin’de koalisyon ortaklarının arasının açılmasına neden oldu.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) federal meclis grubunun bugünkü oturumunda, hükümetten askerlerin bir an önce çekilmesini talep edeceği öğrenildi. Başbakan Angela Merkel ise, Ankara ile sürdürülen müzakerelerin sonucunun beklenilmesinden yana olduğunu açıkladı.

SPD Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Niels Annen, hükümetin bu hafta içinde bu yönde bir tavır almaması durumunda, konuyu meclise taşıyarak, oylamaya sunacaklarını açıkladı. Annen, "Türkiye’nin bizimle oynamasına dur demenin zamanı geldi" şeklinde konuştu. SPD Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, SPD’nin tavrının "Türkiye’ye karşı değil, Alman anayasasının temel prensiplerinden yana olduğunu" belirtti.

Sosyal demokratların, İncirlik’te bulunan Alman askerlerinin Ürdün’deki Muvaffak Salti askeri üssüne taşınmasını önerecekleri de öğrenildi. Türkiye'nin Alman parlamenterlere İncirlik'e giriş izni vermemesinin ardından Ürdün'e giderek alternatif üs arayışına girişen Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Ürdün’deki üstlerin İncirlik’e alternatif oluşturabileceğini açıklamıştı.

SPD’nin önerisini geri çeviren Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel başkanlığında, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından üst düzey bürokratların Ankara ile temas halinde oldukları hatırlatarak, bu görüşmelerin sonucunu beklemekten yana olduğunu ifade etti.

Merkel, Türkiye’nin ziyaret izni vermemesi durumunda "önümüzdeki haftalarda ve parlamentonun çalışma düzeni içinde karar vereceğiz" şeklinde konuştu. Başbakanlığa yakın çevreler, konuyla ilgili oylamanın en erken 19 Haziran’da olabileceğini tahmin ediyor. Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel'deki NATO zirvesi sırasında yaptığı görüşmeden ise İncirlik konusunda bir sonuç çıkmamıştı. Geçen hafta sonunda Alman basınında çıkan haberlerde, Başbakan Merkel’in İncirlik krizinin çözümü için Türkiye ile müzakereleri iki hafta daha sürdürmekten yana olduğu ve görüşmelerde Ankara'nın Alman milletvekillerine askerleri ziyaret izni vermemesi halinde çekilme opsiyonun gündeme geleceği iddia edilmişti.

Öte yandan SPD’yi İncirlik meselesini seçim malzemesi olarak kullanmakla eleştiren CDU Genel Sekreteri Peter Teuber, Alman askerlerinin IŞİD’e karşı yürütülen operasyon kapsamında İncirlik’te bulunduğunu belirterek, "Üstlendiğimiz görevi yerine getirmemiz gerekiyor. Bu yüzden acele değil, doğru kararı almamız gerekiyor" dedi. Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) iki hafta önce Yeşiller ve Sol Parti'nin sunduğu ve Alman askerlerinin İncirlik Hava Üssü'nden derhal çekilmesinin talep edildiği önergeyi de reddetmiş, çekilmenin "ne Avrupa'nın ne de Almanya'nın çıkarlarına” uygun olacağını savunmuştu. Söz konusu önerge tartışılmak üzere Alman Meclisi’nin Dışişleri Komisyonu'na gönderilmişti. SPD’nin önerisine destek veren ve askerlerin derhal çekilmesini isteyen Sol Parti Grup Başkanı Dietmar Bartsch, "Erdoğan'a yönelik sürekli öteleme taktiği, şimdi İncirlik konusunda olduğu gibi, sorumsuzca bir tutum. Federal Parlamento bu hafta içerisinde karar vermelidir" diye konuştu.

İncirlik Üssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor ve NATO operasyonları kapsamında, ‘Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yapan altı Tornado tipi savaş jeti bulunuyor. Alman birliği bir yakıt ikmal uçağı ile de müttefiklere destek sağlıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG