Erişilebilirlik

İnce: 'CHP’nin Başkanı Ülkeyi Başkası Yönetsin Diyemez'


Geçmişte de Kemal Kılıçdaroğlu karşısında rakip olan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, “Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı partiyi ben yöneteyim, ülkeyi başkası yönetsin diyemez” diyerek genel başkanlığa adaylığını açıkladı.

Türkiye’de ana muhalefet partisi CHP, 3-4 Şubat tarihlerinde Ankara’da 36. Olağan Kurultayı’na hazırlanıyor. CHP Genel Başkanlığı’nı 2010 yılında Deniz Baykal’dan devralmış olan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında İstanbul Barosu Eski Başkanı Ümit Kocasakal ardından bugün de Yalova Milletvekili Muharrem İnce de genel başkanlık adaylığını duyurdu.

CHP’de genel başkan adayı İnce, isim vermedi ancak Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak, örneğin Meral Akşener gibi isimler üzerinden CHP’nin 2019’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi adayı olma ihtimalleri konuşulmasına tepki gösterdi. İnce, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “2019’da Cumhurbaşkanı adayı, genel başkanın iki dudağı arasında olmamalıdır. CHP tüzük değişikliği yapmalıdır. CHP’nin başkanı partiyi ben yöneteyim, ülkeyi başkası yönetsin diyemez. CHP tüzük değişikliği yapmalıdır. CHP'nin başkanı partiyi ben yöneteyim, ülkeyi başkası yönetsin diyemez. 80 milyonu Ankara'ya kurultaya davet ediyorum” çağrısı yaptı.

CHP Parti Tüzüğü’ne göre genel başkanlık seçiminde resmi adaylık için toplam delege sayısının yüzde 10’u yani en az 120 delegenin imzasıyla başvuru yapılması gerekiyor. CHP Parti Tüzüğü’ndeki bu hükmü hatırlatan İnce, “Benim elimde yeterli imza olduğu için aday adayı değilim adayım. İmza toplamaya devam ediyorum. Kurultaya 80 milyonu bekliyorum,” diye konuştu.

İnce, ayrıca 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Seçimi yanı sıra Genel Seçimler ve Yerel Seçimler yapılacak olmasını değerlendirdi. İnce, CHP açısından Türkiye’deki tabloyu şöyle yorumladığını ifade etti:

“AKP tarafından beslenip büyütülen FETÖ’cülerin darbe girişimi ve sonra OHAL, tek adam yönetimine giden yolun açılması Türkiye’yi rotasından çıkarmıştır. 143 yıllık kazanımlarımızı sıfırlamak üzereyiz. AKP hükümetinin yanlış politikalarıyla büyük bedelleri ödedik ve hala ödüyoruz. Yalan rakamlarla halkımızın gerçekle bağı koparılmak isteniyor. Türkiye içeriden ve dışarıdan büyük tehditlerle karşı karşıya. Ülkemizin bugün bir beka sorununun olması kendiliğinden olmamıştır. Geçmişte yapılan yanlış seçimler sonucu Türkiye’nin dört tarafı sorunlarla dolmuştur. Ülkeyi bu hale getirenler ülkeyi kurtaramazlar. Önümüzdeki seçimler köprüden önceki son çıkıştır. Türkiye 2019’da yanlış bir yola girdiğinde başımıza gelecek olanları görmek için müneccim olmaya gerek yoktur. Türkiye’nin Cumhuriyetçileri kendilerini nasıl tanımlarsa tanımlasınlar; Kürt ya da Türk Alevi ya da Sünni, sağcı ya da solcu ortak kaderi paylaşacaktır. Hiçbirimizin bu süreçte hata yapma hakkı yoktur. Atacağımız her adım bu büyük tehlikeyi ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır. CHP bu devasa sorunları çözecek birikime sahiptir. Devrimleri gerçekleştiren, anayasal sistemi kuran CHP bu birikime sahiptir.”

İnce, genel başkan adaylığına rağmen parti içi tartışmalara katılmayacağını savunarak, “Biz önce insan diyen bir sol partiyiz. Partimiz kurultaya giderken AKP bütün devlet imkanlarıyla saldırırken, gençlik kollarından CHP'ye hizmet etmiş biri olarak parti içi tartışmaların hiçbir yerinde olmayacağım. Benim isteğim özgüveni yüksek bir CHP'dir, halkına güvenen bir CHP'dir amacım. Hesap vermesi gerekenlerin karşısında savunma yapmak CHP'nin işi değildir. Umutları yeşertmeye, atılımlar yapmaya ihtiyaç vardır,” dedi.

İnce daha önce aday olmuştu

CHP Milletvekili Muharrem İnce, Eylül 2014’te yapılan CHP 18. Olağanüstü Kurultayı’nda da Kılıçdaroğlu karşısında yarışmıştı. Kurutaydaki seçim sonucunda Kılıçdaroğlu, 740 delege oyunu olarak koltuğunu koruluştu. Muharrem İnce ise, o dönem kendisini 177 delege aday göstermesine karşın seçimde 145 delege oyunu almıştı.

Kılıçdaroğlu’nu, 944 delege genel başkanlığa aday göstermesine rağmen bu delegelerden 204’ünün seçim sırasında İnce’ye oy vermesi dikkat çekmişti.

Kılıçdaroğlu’nun seçim grafiği

Bu arada Kılıçdaroğlu’na karşı CHP içerisindeki en önemli eleştiri seçimlerde başarı grafini yükseltmemesi olarak ortaya çıkıyor. Bu çerçevede; seçim başarısı itibariyle bakıldığında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dönemindeki tablo şöyle: Kılıçdaroğlu, “genel başkan” koltuğuna oturduktan sonraki ilk seçim yarışı 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri’nde kendisinden önceki 2007’deki seçime kıyasla CHP’nin oy oranını yüzde 5.11 arttırdı. CHP, 2011’de yüzde 25.98 oy oranıyla Meclis’e 135 milletvekiliyle girdi. 2011 sonrasında 2015 yılındaki 7 Haziran Genel Seçimleri’nde yüzde 24.95 oy alınmasıyla birlikte CHP açısından yüzde 1.03’lük oy kaybı gözlendi. Son olarak 2015 yılındaki 1 Kasım Genel Seçimleri’nde ise, CHP, yüzde 29.44 oy oranına ulaştı. Dolayısıyla da Kılıçdaroğlu, yüzde 6 civarında oyları arttırmış genel başkan oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG