Erişilebilirlik

IMF: Dünya Ekonomisi Yeni Tehditlerle Karşı Karşıya


İMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn
İMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn

Uluslararası Para Fonu IMF, küresel ekonomik iyileşmenin güçlendiğini ancak yüksek petrol fiyatları, gelişmiş ülkelerdeki bütçe açıkları ve gelişmekte olan ülkelerde artan enflasyon gibi yeni tehditlerin ortaya çıktığını bildirdi.

IMF, dün açıkladığı son dünya ekonomisine bakış raporunda küresel büyümenin 2011’de yüzde 4,4 ve gelecek yıl yüzde 4,5 oranında gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

Rapora göre Çin yüzde 9,6, Hindistan ekonomisi ise yüzde 8,2 oranında büyüyecek.

Ancak IMF, küresel iyileşmeyi tehdit eden olumsuz gelişmelere dikkati çekiyor. Bu gelişmeler arasında sermaye piyasaları büyüyen, gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyonist baskılar ve Orta Doğu’daki ayaklanmaların yolaçtığı yüksek petrol fiyatları yer alıyor.

IMF raporuna göre gelişmiş ekonomiler bu yıl yüzde 2,4 oranında büyüyecek. Uluslararası Para Fonu, Amerika için büyüme tahminini yüzde 3’den yüzde 2,8’e indirdi. Euro kullanan 17 ülkenin ekonomileri ise bu yıl sadece yüzde 1,6 büyüyecek.

Rapora göre Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerdeki bütçe açıkları da büyük kaygı uyandırıyor. IMF küresel mali sistemin istikrarını korumak amacıyla Amerika’dan dev bütçe açığını kontrol altına almasını istiyor.

Raporda dünya ekonomisinin hala mali reform ve küresel talebin yeniden dengelenmesi gibi çetin sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG