Erişilebilirlik

IMF Uyarıları Türkiye'yi Nasıl Etkiler?


IMF Uyarıları Türkiye'yi Nasıl Etkiler?
IMF Uyarıları Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

Uluslararası Para Fonu IMF, geçen hafta bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya yükseltti. Küresel ekonomideki toparlanmanın beklenenden hızlı olduğunu belirten IMF, Euro Bölgesi ülkelerinin borç seviyeleriyle ilgili olarak artan kaygıların, küresel büyüme için tehlike oluşturmaya devam ettiği uyarısını da yaptı. Ankara muhabirimiz Elif Özmenek Uluslararası Stratejik Araştırma Kurumu USAK ekonomi uzmanı Mustafa Kutlay ile IMF’nin uyarılarının Türkiye üzerindeki etkilerini konuştu.

Uluslararası Para Fonu IMF, bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya yükseltirken, dünya ekonomisinin bu yılın ilk yarısında Asya'daki büyümeye bağlı olarak hızlı geliştiğini bildirdi. Ancak IMF raporuna göre Avrupa’daki borç krizi Asya'daki büyümeyi de aksatabilir. Peki bu küresel büyüme tahminleri Türkiye açısından ne anlama geliyor?

IMF'nin tahminlerine göre Çin ve Hindistan'ın ekonomileri artan ihracat ve iç talep nedeniyle bu yıl yüzde 10 oranında büyüyebilir. Bu Türkiye açısından ne anlama gelebilir?

USAK Ekonomi uzmanlarından Mustafa Kutlay sorularımızı yanıtladı. Uluslararası Para Fonu IMF, ayrıca Euro bölgesi için 2010 yılı büyüme tahminini yüzde 1,0 olarak korudu; 2011 yılı büyüme beklentisini ise yüzde 1,5'den yüzde 1,3'e düşürdü. Amerikan ekonomisi için de 2010 büyüme beklentisini yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e çıkarırken, 2011 için tahminini de yüzde 2,6'dan yüzde 2,9'a yükseltti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG