Erişilebilirlik

IMF:Türkiye'nin Büyüme Hızı Düşecek


Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Birliği’ndeki zayıf ekonomik büyümeye rağmen Türkiye’nin 2012 yılında %3 oranında büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

Bu tahmin IMF heyetinin 4. Madde görüşmeleri kapsamında yaptığı Türkiye ziyaretinin ardından hazırlanan değerlendirme raporunda yer aldı.

Değerlendirme raporunda iki yıldır devam eden hızlı büyümenin ardından, Türk ekonomisinin büyük ölçüde yavaşladığı belirtildi. Bu yavaşlamanın, ekonomideki dengesizliklerin giderilmesine katkıda bulunduğu kaydedildi. Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarındaki zayıf performansa rağmen, büyümeye devam etmesi beklendiği de kaydedildi.

IMF heyetinin raporunda, makroekonomik politikaların ekonominin yumuşak inişine yardımcı olduğu görüşüne de yer verildi. Ancak raporda bu konuda bir uyarı da yer aldı ve Türk yetkililerden, dış açıktaki azalmanın ve enflasyondaki düşüş eğiliminin tersine dönmeye başlaması halinde, mali politikalarda gerekli uyarlamaları yapmaya hazırlıklı olmaları istendi.

Raporda orta vadede dalgalanmaların azaltılması için daha iyi bir makroekonomik eşgüdüme ihtiyaç bulunuyor görüşü de savunuldu.

Değerlendirme notunda, yetkililerin tasarruf oranını yükseltme çabası da övüldü ve “yetkililer dış finansmana olan bağımlılığı azaltmak ve ekonomiyi yeniden sürdürülebilir büyüme sürecine getirmek üzere, tasarrufların artırılmasını temel öncelik olarak belirledi,” görüşüne yer verildi.

Değerlendirme raporunda hükümetin 2012 yılı bütçe hedefini yakalayamayacağı da vurgulandı. Bunun nedeni olarak da “Büyümedeki yavaşlamaya bağlı olarak azalan gelirlerin yanı sıra, bütçe tavanlarının üzerinde gerçekleşen harcama artışları” gösterildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG