Erişilebilirlik

IMF: Türk Ekonomisi Küçülecek


Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde
Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde

Uluslararası Para Fonu IMF bahar toplantıları öncesinde küresel ekonomik tahminlerini yayınladı.

Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, IMF Türkiye için 2012’de %2,3’lük büyüme öngördü. Uluslararası Para Fonu, 2013 içinse Türkiye’de %3,2 oranında büyüme olacağı sonucuna vardı.

Türkiye, 2011 yılında %8,5 oranında büyümüştü.

IMF, tüketici fiyatlarında ise bu yıl %10,6, 2013 yılında ise %7,1 oranında artış bekliyor. 2011 yılında tüketici fiyatları yıllık bazda ortalama %6,5 oranında artmıştı.

Küresel Görünüm Raporuna göre bu yıl %10,3 oranında seyretmesi beklenen işsizlik rakamı 2013 yılında %10,5 olacak. Geçen yılki işsizlik rakamı %9,9 düzeyindeydi.

Türkiye’nin büyüme oranında ciddi bir azalma beklentisine giren IMF cari açıklar konusunda ise 2012 için %8,8, 2013 içinse %8,2 öngörüsünde bulundu. Türkiye’nin cari açıkları geçen yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) %9,9 düzeyindeydi.

IMF dünya ekonomisi konusunda ise biraz daha iyimser göründü. Avrupa’nın krizi kontrol altına alma yönünde attığı adımlar ve Amerikan ekonomisindeki hareketlenme bu iyimserliği körükleyen unsurlar oldu. IMF baş ekonomisti Oliver Blanchard, raporla ilgili açıklamalarında, küresel ekonominin son altı yılda inişli-çıkışlı bir seyir izlediğini bunun da ‘huzursuz rahatlık’ yarattığını kaydetti.

Blanchard, dünya ekonomisinin bu yıl %3,5 oranında büyüyeceğini, bu oranın gelecek yıl biraz daha yükseleceğini söyledi.

IMF raporu gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerden daha hızlı büyüyeceğine de işaret ediyor. Örneğin Amerika için 2012’de %2,1’lik büyüme öngörülürken, Çin’in %8’in üzerinde büyümesi bekleniyor.

Rapora göre Avrupa ekonomisi bu yıl binde üç oranında küçülecek.

XS
SM
MD
LG