Erişilebilirlik

IMF Büyüme Tahminlerini Neden Küçülttü?


IMF Büyüme Tahminlerini Neden Küçülttü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
Linki indirmek için

IMF son üç aylık raporunda yavaşlamayı, gelişmekte olan ülkelerdeki beklenenden az ekonomik büyümeye ve AB’deki resesyonun tahmin edilenden de derin olmasına bağlıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik büyüme tahminlerini küçülttü. IMF son üç aylık raporunda, yavaşlamayı, gelişmekte olan ülkelerdeki beklenenden az ekonomik büyümeye ve AB’deki resesyonun tahmin edilenden de derin olmasına bağladı. Ancak IMF, durumun gelecek yıl başında iyileşeceği öngörüsünde de bulunuyor.

Dünya ekonomisi beklenin altında büyüdü. IMF de daha önce %3,3 olarak açıkladığı büyüme tahminini %3 civarına çekti.

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard büyüme rakamını neden düşürdüklerini şöyle açıkladı: “Temel nedenlerden biri gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlamaydı. Ama Euro bölgesi için de tahminlerimizi küçülttük.”

Başta Avrupa’da olmak üzere tüm dünyada mal ve hizmetlere talep azaldı. 17 üyeli bölge kamu borçlarından kaynaklanan krizi çözmek amacıyla hala kemer sıkma politikaları izliyor.

Peter McGuire, Asya piyasaları uzmanı: “Bu sürpriz değil. Küresel talep azalıyor. Avrupa içinde bulunduğu konum açısından, neredeyse bütün Euro bölgesinde negatif büyümeye doğru gidiyor.”

Bu tam bir kısır döngü. Azalan talep yüzünden Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin gibi gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı büyüme de yavaşladı.

Blanchard, bunun da gelişmiş ülkeleri etkilediğini söylüyor: “BRICS gibi gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme, tahminimizden %2 daha düşük olursa, bunun, örneğin Amerikan ekonomisi üzerindeki etkisi %0,5 olur.”

IMF, konut ve istihdam piyasalarındaki düzelmeye rağmen, Amerikan ekonomisine ilişkin büyüme tahminini de düşürdü.

Düzelme nedeniyle Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faizleri düşük tutarak ekonomiyi canlandırmak için yaptığı tahvil ve bono alımlarını kısıtlama ihtimali de gündeme geldi.

Amerika’da faizlerin yükselmesi diğer ülkeleri olumsuz etkileyebilir. Blanchard, “Faizlerin yükselmesi Amerikan ekonomisinin düzeldiğine işaret eder,” diyor: “Belki bu süreçte dalgalanma görülebilir bir süre, ama sonunda, bu, tüm dünya ekonomileri için iyi sonuçlar getirir.”

IMF, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli borçları azaltmaya ve kısa vadeli büyüme politikalarını güçlendirmeye devam etmeleri halinde küresel ekonominin 2014 yılında düzeleceği tahmininde bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG