Erişilebilirlik

IMF Başkanı Lagarde: "Brexit Kaosu İngiltere'ye Pahalıya Mal Olacak"


5 Temmuz'da ikinci kez Uluslararası Para Fonu IMF Başkanlığı'na seçilen Christine Lagarde, İngiltere'nin AB'den çıkışının finansal bilançosunu çıkardı.

Brexit oylamasından bu yana konuya ilişkin sessizliğini koruyan IMF Başkanı Christine Lagarde, Le Monde gazetesine verdiği söyleşide sessizliğini bozarak, AB'den çıkışın İngiliz ekonomisine etkilerini değerlendirdi. Kararın İngiliz ekonomisine en azından kısa vadede hiç bir olumlu katkı sağlamayacağını savunan Lagarde, "Varsayımları takip edersek, IMF'nin öngörüleri baz alındığında, İngiltere'nin GSYİH'sı, AB'de kalmış olduğu duruma göre, 2019 yılında yüzde 1.5 ila 4.5 arasında geriler" dedi.

"Ya Norveç modeli ya da 3'üncü ülke statüsü"

Lagarde, İngiltere'nin AB'den ayrılma takvimini çizecek Lizbon Anlaşması'nın 50'inci maddesine atıfta bulunarak, ayrılık için "en az zararlı modelin Norveç modeli" olacağını, ancak bunu da politik olarak uygulamanın çok zor olduğuna dikkat çekti. Lagarde, "Çünkü bu modelde İngiltere, AB üyesi olmanın bütün zorunluluklarına maruz olacak, buna karşılık ise, özellikle serbest dolaşım hakkı başta olmak üzere, bütün haklarını kaybedecek" dedi.

İngiltere için en kötü varsayımın ise Dünya Ticaret Örgütü'nün kriterleri çerçevesinde tümüyle AB'den ayrılması ve 3'üncü ülke statüsüne geçmesi olduğunun altını çizen Lagarde, "İşte bu durumda İngiltere'nin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) yüzde 4.5 oranında gerileyecek. Ama halen AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerin nasıl ilerleyeceği ve süresi konusunda hiç bir taraftan gelen en ufak bir bilgimiz yok. Sanırım belirsizlik kelimesi bir süre hayli kullanılacak" dedi.

Brexit oylamasından bir hafta önce IMF İngiltere'yi uyararak özellikle istihdam alanında büyük sorunların yaşanacağına dikkat çekmişti. İngiltere'de mevcut işssizlik oranı yüzde 5. IMF bu rakamın, Brexit müzakerelerine göre, 2017'de yüzde 6, 2018'de de yüzde 6.5'a yükseleceğini öngörüyor. Uluslararası Para Fonu, ülkede enflasyonun da en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda 2017 için öngörülen rakam olan yüzde 1,9'dan yüzde 4'e yükseleceği uyarısında bulunuyor.

Lagarde Euro bölgesinin bütün bu krizden güçlü çıkabilmesi için " çok büyük bir cesaretle hareket etmesi" gerektiğini vurguladı. Çalışma yasası konusunda da İtalya örneğini veren Lagarde, "İtalya kazanılmış haklara dokunmadı, sadece yeni işe alınacaklar için yeni kurallar getirdi. Bu yöntem ilginç" diyerek Fransız hükumetine de yol gösterdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG