Erişilebilirlik

Cezaevindeki IMF Başkanı İntihar Olasılığına Karşı Sürekli Gözlem Altında Tutuluyor


Cezaevindeki IMF Başkanı İntihar Olasılığına Karşı Sürekli Gözlem Altında Tutuluyor
Cezaevindeki IMF Başkanı İntihar Olasılığına Karşı Sürekli Gözlem Altında Tutuluyor

Tecavüz girişimi iddiasıyla New York’ta cezaevinde tutuklu bulunan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, intihar edebileceği olasılığına karşı sürekli gözlem altında tutuluyor.

New York’taki Rikers Adası’nda özel bir hücreye kapatılan IMF başkanının psikolojik testten geçirildiği bildirildi. Açıklamayı yapan cezaevi yetkilileri ayrıntı vermedi. Küresel finans sisteminin 62 yaşındaki lideri Amerika’nın en tehlikeli çete üyelerinin bulunduğu cezaevinde tutuluyor.

Bu arada liderler ve üst düzey yetkililerden IMF başkanının istifa etmesi yönünde çağrılar artıyor.

Uluslararası Para Fonu Başkanı dün çıkarıldığı mahkemede kefalet talebinde bulunmuş, ancak talebi mahkeme yargıcı tarafından reddedilmişti.

Strauss-Kahn, New York’ta kaldığı beş yıldızlı otelin pahalı bir suitinde temizliğe gelen otel hizmetçisi kadına tecavüz girişiminde bulunmak, hizmetçiyi zorla alıkoymak, zorla dokunmak, cinsel istismar gibi değişik suçlardan yargılanacak.

Masum olduğunu savunan IMF başkanına suçlu bulunması halinde 25 yıla kadar hapis cezası verilmesi mümkün.

Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, Strauss-Kahn’ın IMF’ye zarar vermemesi için görevinden ayrılması gerektiğini söylerken, İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado da IMF başkanı tarafından saldırıya uğradığı iddia edilen kadının durumuna sempati duyduğunu açıkladı.

Dominique Strauss-Kahn’ın karıştığı skandalın küresel etkileri büyürken, Çin ve Brezilya gibi gelişen ekonomiler, Uluslararası Para Fonu’nun yeni başkanının artık Avrupa dışından belirlenmesi gerektiğine işaret ediyor.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Strauss-Kahn hakkında yorumda bulunmak için zamanın erken olduğunu belirtmekle birlikte, Avrupa’nın IMF’nin başına oturtacak güçlü adaylara sahip olduğunun da altını çizdi.

IMF’ye halen John Lipsky vekâleten başkanlık ediyor.

XS
SM
MD
LG