Erişilebilirlik

IMF Amerikan Ekonomisine İlişkin Büyüme Tahminini Düşürdü


International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference in Washington, June 22, 2016.
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference in Washington, June 22, 2016.

Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl için Amerikan ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü. Ancak IMF Başkanı Christine Lagarde’a göre dünyanın en büyük ekonomisi hala “iyi durumda”.

Amerikan ekonomisine ilişkin yıllık değerlendirme raporunu yayımlayan IMF, bu yıl için yüzde 2,2 oranında büyüme öngördü. Kuruluşun hem geçen yılki, hem de iki ay önceki tahminlerinde ise bu oran yüzde 2,4’tü.

Lagarde, ABD’deki işsizlik oranının da yüzde 5’in altında kalmasının beklendiğini belirtti.

ABD ekonomisinin büyümesini durdurma potansiyeline sahip dört olası sorunun bulunduğunu ifade eden Lagarde, bunları, ‘işgücüne katılımın düşmesi’, ‘verimliliğin azalması’, ‘ülkede gelir eşitsizliği’ ve ‘yoksulluk seviyelerinin yüksek olması’ olarak sıraladı.

Lagarde, ‘işgücünün yaşlandığına’ işaret ederek, 2008 krizinden önce yılda yüzde 1,7 artan verimliliğin şu anda yılda sadece yüzde 0,4 artış gösterdiğini kaydetti.

ABD’de giderek artan bir “gelir güvensizliği”nin bulunduğunu söyleyen Lagarde, sorunların üzerine gidilmemesi halinde bunların ABD’nin büyümesinin “temellerini aşındıracağı” uyarısında bulundu.

Lagarde, ABD’de 7,25 dolar olan saatlik asgari ücretin artırılması ve ayrıca ücretli doğum izni hakkının tanınması çağrılarında da bulundu. Lagarde, ABD’nin, dünyadaki varlıklı ülkeler arasında federal düzeyde ücretli doğum izni uygulamasının bulunmadığı tek ülke olduğuna dikkati çekti.

ABD ekonomisi, zayıf tüketici harcamaları ve ocak ile mart ayları arasındaki dönemde yüzde 0,8 büyümeyle bu yıla yavaş bir başlangıçla girmişti. Ayrıca, ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 15’i, yani 47 milyon civarında kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG