Erişilebilirlik

IMF ABD’nin Faizleri Arttırmasını İstemiyor


IMF’den ABD’ye Faiz Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Lagarde’ın, Amerika Merkez Bankası’na, faiz oranlarını yükseltme planını 2016’ya kadar ertelemesi çağrısı, bu yılın ilk üç ayında binde 7 oranında küçülen Amerikan ekonomisine ilişkin yeni kaygıları gündeme getirdi.

Kışın çok çetin geçmesi ve doların değerinin yükselmesiyle Amerikan mallarının yurtdışı fiyatlarının artması, Ocak-Mart ayları arasında ekonomik ivmeyi yavaşlattı. Amerikan ekonomisiyle ilgili iyimserlik de azalmaya başladı.

IMF Başkanı Christine Lagarde’a göre Amerika’da faiz oranlarının erken arttırılması tüm dünya piyasalarında çalkantı yaratır: “Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2016 başında arttırması daha iyi olur. Ücret enflasyonunun şu anda olduğundan daha somut sinyallerini görmeden önce faiz artışına gitmemek gerektiğini düşünüyoruz.”

İş piyasasındaki istikrarı gören Amerika Merkez Bankası yani Federal Rezerv Dairesi (FED), son dokuz yıldır ilk kez yıl ortasında faizlerde hafif bir artış olacağına işaret etmişti. Ancak yılın ilk çeyreğindeki küçülme ve harcamaların yavaşlaması, tüketicinin temkinli olduğunu gösteriyor. Tüketici harcamaları, 2015’in ilk üç ayında sadece yüzde 1,8 oranında arttı. Merkez Bankası Yönetim Kurulu’ndan Lael Brainard’a göre gelir oranındaki yüzde beşlik artışa rağmen harcamaların artmaması şaşırtıcı:“Tüketici rakamlarının bu yıl çok güçlü olmaması, tüketici alışkanlıklarında bazı değişiklikler olup olmadığı konusunu gündeme getiriyor. Mali kriz nedeniyle tüketiciler geçici olarak algıladıkları gelir ve kazançlarını harcamak yerine biriktirmeyi tercih ediyor olabilir.”

Kimileriyse Amerika’daki ekonomik yavaşlamanın bir sapma olduğu görüşünde. Bank of America Merrill Lynch’ten iktisatçı Ethan Harris’e göre ekonomi Eylül’de büyümeye başlayacak: “Birkaç yıl önceki durumla karşılaştırdığımızda bankacılık sektörünün çok daha iyi durumda olduğunu gözlemliyoruz. Emlak piyasası da düzeliyor. Şu anda büyük bir mali krizle karşı karşıya değiliz. Washington’da hükümetin kapanması tehlikesinden bahsedilmiyor. Bütün bunlar ekonominin iyiye gittiğinin işaretleri.”

Amerika Bankacılar Birliği tarafından yapılan son ankete göre iktisatçılar yılın ikinci yarısında ekonominin toparlanacağını tahmin ediyor. Ancak IMF, Amerika’nın 2015’teki ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 2,5 düşürmüş bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG