Erişilebilirlik

Şişmanlar İçin Özel Ambulans


Şişmanlar İçin Özel Ambulans
Şişmanlar İçin Özel Ambulans

Amerika’da sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlar, araç ve gereçlerinde değişiklik yaparak, aşırı şişman hastaların gereksinmelerini karşılamaya çalışıyor. Obez hastalar için büyük boy sedyeler ısmarlanıyor, cankurtaranlar için artık daha büyük araçlar seçiliyor.

Aşırı şişmanlığın baş nedenlerinden biri besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fiziki faaliyetle tüketilen enerji miktarını aşması. Özetle, vücudun yakabileceğinden çok daha fazla gıda alması.

Aşırı şişmanlık, kalp, damar, solunum ve sindirim sistemlerini etkileyerek çok ciddi hastalıklara zemin oluşturuyor. Araştırmalara göre, obez insan sayısı son 20-30 yıl içinde bütün dünyada süratle artıyor. Sadece Amerika‘da aşırı şişmanlığın ekonomiye maliyeti yılda 145 milyar dolar. Bu masrafın önemli bir bölümünü yerel yönetimler karşılamak zorunda. Çünkü hastane, cankurtaran ve itfaiye hizmetlerini belediyeler sağlıyor. Amerikan hastaneleri bir süredir çok şişman hastalar için büyük boy yataklar kullanıyor. Cankurtaran ve itfaiye araçlarında kullanılan değişik tip sedyelerin de artık büyükleri yapılıyor. En basit katlanamayan sedyelerden, depolama ve taşıma kolaylığı sağlayan teleskopik ve katlanabilir sedyelere kadar artık hepsinin büyüğü var.

Washington’a komşu Anne Arundel ilçesinde hem itfaiye hem de cankurtaranlarda yeni tip araç gereçler kullanılıyor. İtfaiye Müdürü Michael Cox, acil durum çağrısı alındığında olayın ayrıntılarının bilinmediği için personelin hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor.

Cox, 20-30 yıl öncesine kıyasla aşırı şişmanların sayısının arttığını ve özel araç ve gereçlere ihtiyacın ilk kez 5 yıl önce ortaya çıktığını söylüyor.

Sağlık yetkilerine göre her üç Amerikalı‘dan biri şişman. Amerika’nın en ünlü düşünce kuruluşlarından Rand tarafından üç yıl önce yapılan bir araştırma, obez sayısının, şişman sayısından iki kat hızla arttığını gösteriyordu. Bu nüfus dilimine hizmet edebilmek için cankurtaranlara daha büyük sedyeler, yastık, askı ve bağlar alındı. Özel bir vinçle gelen bazı sedyelerle 680 kilo ağırlığında bir hastayı taşımak mümkün.

Anne Arundal İtfaiye Müdürü Michael Cox, şişmanlar için satın alınan araç ve gereçlerin üç misli pahalı olduğuna dikkati çekiyor ve 100 bin dolardan başlayan cankurtaran fiyatlarına ortalama 25 bin dolar eklendiğini söylüyor.

Anne Arundel’e komşu Montgomery ilçesi de aynı sorunlarla karşı karşıya. İtfaiye ve Arama Kurtarma Dairesi Müdürü Michael McAdams, özel donanımlı cankurtan sayısının son 10 yıl içinde iki misli arttığını hatırlatıyor. McAdams, şişman kişilerin vücudunun, aşırı kilodan ötürü çok hassas olduğunu, araca indirip bindirirken çok daha dikkatli davranmak gerektiğini belirtiyor.

McAdams, obezitenin, özellikle morbid obezitenin, kolesterol yüksekliği, kalp, damar ve şeker hastalıklarıyla hipertansiyona yolaçtığını, bu nedenle nakil sırasında risk faktörlerinin önemli ölçüde arttığını söylüyor. Mekanın küçüklüğü nedeniyle yürümesi gereken bir kişinin kolayca kalp krizi geçirebileceğine dikkati çeken yetkili insangücü açısından da sorunlar yaşandığını vurguluyor. Montgomery ilçesi İtfaiye ve Arama Kurtarma Dairesi Müdürüne göre, obez bir kişinin güvenli bir şekilde hastaneye nakli için bazen 10 ilk yardım ve acil bakım teknisyeni gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG