Erişilebilirlik

İmamoğlu: ‘Sayımlardan Bir Şey Çıkmaz'


İmamoğlu: ‘Sayımlardan Bir Şey Çıkmaz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:10 0:00

31 Mart Yerel Seçimleri, beş gün önce tamamlandı. Ancak Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’da geçersiz oylara yönelik itirazlar, bazı ilçelerde yeniden sayım talepleri devam ediyor.

YSK’nın açıkladığı ilk sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’ın önünde olan Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, itirazların seçim sonucunu değiştirmeyeceğini iddia ediyor.

Sanayi Mahallesi’ndeki Seçim Koordinasyon Merkezi’nde kurmaylarıyla sürekli toplantı halinde olan ve ilçe seçim kurullarındaki gelişmeleri an be an takip eden İmamoğlu VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada sonuçlarına yönelik bir kaygısı olmadığını söyledi.

İmamoğlu, “Sistemin doğru yürümediğine dair kaygım var. Oyların sonucuna dönük bir kaygım yok. Ülkem adına üzülüyorum. Seçim biteli 5 gün oldu. Alınan sayım kararlarıyla birlikte en az iki günü var. Umuyorum bir an önce biter. Ülkenin seçim sistemiyle ilgili kaygıları büyütüyor. YSK’nın hızlı kararlar alması lazım. İstanbul’u ve 16 milyon seçmeni mağdur etmemeli. İktidar adına konuşan Ak Parti yetkililerinin tamamının konuşmaları tutarsız. Seçime üç gün kala en mükemmel güvenilir sistemi süreci şimdi en şaibeli diye tanıtmaları sıkıntılı. YSK’nın teamüllere dönük farklı bir uygulamayı devreye sokmuş olması başka kapıları aralar. O zaman gerçekten seçimleri yapmanın bir anlamı kalmaz. Bunun bir sınırı var. O sınırın ötesine geçtiğinizde çok tehlikeli ve gerçekten geri dönüşü zor seçim sistemiyle ilgili uygulamalar devreye koyulacak. Bunu hissediyorum. Umuyorum bu süreç burada kalır. Ne kadar sayılırsa sayılsın süreçle ilgili hiçbir endişe taşımıyoruz. Ama uygulamalar endişelendiriyor” dedi.

İmamoğlu: “(Sayımlardan) bir şey çıkmaz”

CHP ve İyi Parti’nin İstanbul adayı İstanbul’daki geçersiz oyların yüzde 25’inin sayılması sonrası aradaki farkın bin civarında azaldığını söyleyerek seçim sonucunun değişmesini olası görmediğini ifade etti.

İmamoğlu, “Arada 19 bin 500’ün biraz üzerinde bir oy farkı var. İlk maddi hatalar düzeltilmeden önce 25 bin seviyelerindeydi. Geçersiz oylar sayımıyla 11 ilçe sayıldı. Bin civarında düştü. Bazı ilçelerde lehimize bazılarında aleyhimize bir tablo oluşuyor. Biz artı eksi 18 bin ile 20 bin arasında bir farkla seçimi alacağımızı görüyoruz. Buradan bir şey çıkmaz açıkçası. Ama sayım sürüyor. Uzun sürüyor. Bir iki günü daha var. Umuyorum bir an önce bite insanlar normal yaşamına döner” diye konuştu.

Ancak İmamoğlu açıkça söylemese de oyların tümünün yeniden sayılma ihtimalinden de rahatsızlık duyduğu anlaşılıyor.

“(Geçersiz oylar) Sayılıyor mu? Sayılsın kardeşim. Ama daha başka bir şey mi çıkaracaklar mı karşımıza şu an emin değilim. Bilemiyorum artık. YSK umuyorum bu saatten sonra Türkiye’nin yüzünü kızartacak hiçbir karar almaz.”

“Anadolu Ajansı, Türkiye’yi aldatmıştır; biz kamuoyunu aldatmasak başka süreçler olacaktı”

31 Mart akşamından 1 Nisan sabahına kadar 11 kez canlı yayında basın açıklaması yapan İmamoğlu, bunu yapmaması halinde farklı bir tablonun ortaya çıkmış olabileceğini de söyledi.

Millet İttifakı adayı, “Biz net bilgilerle kamuoyunu aydınlatmasak belki başka süreçler olacaktı. Anadolu Ajansı Türkiye’yi derinden yaralamış ve aldatmıştır. Bu sürecin nereye gidebileceğini tahmin ettiğimde insan şu anda bile eyvah diyor. İyi ki çok tutarlı bir süreç hazırlamışız. Kendimizi güvenilir kaynak haline getirmişi. Vatandaşlar bize hala güveniyor. Kararlı bir şekilde hakkımı yedirmem hak yemem dediğimi noktada duruyorum. Hiç eksiğimiz yok. Sayısal matematiksel akla mantığa evraka her ortamda birebir hakkımızı savunacak pozisyondayız” dedi.

Ekrem İmamoğlu, mazbatasını alması halinde ilk yapacağı icraatın 16 milyon İstanbulluyu hiçbir yapmadan kucaklayacak kapsayıcı ve şeffaf bir modelle kucaklamak olduğunu dile getirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG