Erişilebilirlik

İmamlara Not Verebileceğiniz Uygulama


İmamlara Not Verebileceğiniz Uygulama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Fas asıllı Hollandalı Muhammed Mouman, Hollanda’da Müslümanlar’ın gittikleri camilerin imamlarını değerlendirmeleri için bir telefon uygulaması geliştirmeye çalışıyor. Mouman, cemaatlerin imamları hakkında genelde yorumda bulunmadığını bu yüzden de geliştireceği uygulamanın imamlara cemaatlerinin ne düşündüğü hakkında fikir sahibi olmaları konusunda yol göstereceğini söylüyor.

39 yaşındaki Muhammed Mouman geliştirdiği telefon uygulamasına ‘Mybar’ (Minber) ismini vermis. Bu sayede cemaatler, imamlarına not verebilecek. Mouman, cemaatlerin imamlarıyla olan iletişimlerinin değişeceğini belirtiyor. Bu sayede imamlar cemaatlerinde olup bitenler hakkında daha kolay fikir sahibi olabilir.

Uygulamayı kullanmak oldukça kolay. Kullanıcılar, gittikleri camiyi listeden seçiyor, camilerin ve imamların aldığı yorumları görebiliyor.

Mouman imama bir soru sormak istediğini ancak kolayca söz alamayacağını fark ettiği zaman, uygulamayı geliştirme fikrinin ortaya çıktığını söylüyor.

Mouman uygulamasının radikal İslamla mücadelede de işe yarayacağını düşünüyor. Mouman’a göre pek çok genç, camaatleri ve imamları ile iyi iletişimde olmadığı için IŞİD gibi örgütlerin radikal fikirlerine kapılıyor. “IŞİD ve diğer radikal örgütler sosyal medyayı çok iyi kullanıyor" diyen Mouman, bu uygulamanın, gençlerin, cihat yerine, dini konularda rahatça konuşabileceği bir alan yaratabileceğini düşünüyor.

Amerika’nın Sesi, Hollanda’da imamlara uygulama hakkında ne düşündüklerini sormaya çalıştı ancak imamlar herhangi bir yorumda bulunmaktan kaçındı.

İlahiyatçı Hasan El Bakkali, ‘Beğendim’ ya da ‘Beğenmedim’ gibi bir yorumda bulunmuyor. Bazen kendisi de vaaz veren El Bakkali, cemaatin fikrini almanın önemli olduğunu vurguluyor.

Ancak Hollanda’da en büyük sorun, imamların çoğunun Türkiye veya Fas’tan gelmesi ve Flemenkçe bilemesi. Bu da Türkçe ve Arapça’yı iyi bilmeyen kuşaklarla olan iletişim açısından sorun yaratıyor.

Muhammed Mouman, bağışlarla para toplayıp uygulamasını geliştirmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG