Erişilebilirlik

İlkokulda Silahlı Saldırgan Vahşeti


Connecticut eyaletinin Newtown kentinde bir ilkokula girerek ateş açan silahlı bir saldırgan çoğu çocuk 26 kişiyi öldürdü.

Polis ölenlerden 20’sinin çocuk olduğunu açıkladı. Olay ölü bulunan saldırganın intihar ettiği bildiriliyor. Okul müdürü ve saldırganın okulda öğretmenlik yapan annesi de ölenler arasında bulunuyor.

20 yaşındaki saldırganın kimliği Adam Lanza olarak açıklandı. Lanza’nın ağabeyi 24 yaşındaki Ryan Lanza’nın ise Hoboken, New Jersey’de sorguya çekildiği belirtiliyor. Saldırganın ağabeyiyle adları daha önce karıştırılmış ve ağabeyinin de ölü bulunduğu bildirilmişti. Saldırganın, ağabeyinin kimlik kartını olay sırasında yanında taşıyor olabileceği de bu ilk karışıklığa neden gösteriliyor.

Yetkililer okulda birer Glöck ve Sig Sauer marka tabanca bulurken, yine saldırgana ait 5.56 mm. kalibrelik bir makineli tüfek aracının bagajında bulundu.

Olaya sahne olan Sandy Hook İlkokulu, anaokulundan dördüncü sınıfa kadar 5 ila 10 yaşlarındaki çocuklara eğitim veriyor. Olayın ardından güvenlik gerekçesiyle bölge okulları tatil edildi.

Obama gözyaşlarını tutamadı

Amerika’da sık sık gündeme gelen ve çoğunlukla okullarda düzenlenen bu toplu katliamların sonuncusu tüm ülkeyi şoka uğratmış durumda. Başkan Barack Obama, olayın ardından tüm ülkede ve büyükelçiliklerde bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdi.

Olaydan sonra basın toplantısı düzenleyen Obama, “Bugün kalbimiz kırıldı,” diye konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Obama’nın kamuoyu önünde gözyaşlarını tutamaması oldukça seyrek rastlanan bir durum. Başkan Obama bu tarz durumlara bir başkan değil, bir baba olarak yaklaştığını söyledi. Kendisi de okul çağında iki kız babası olan Başkan, “Bu akşam çocuklarımıza daha sıkı sarılacağız, ama Connecticut’taki bazı anne-babalar bunu bir daha yapamayacak,” dedi. “Birleşip anlamlı bir şekilde harekete geçmemiz gerek” diyen Obama, Amerika’da bu tarz toplu katliamlarla sıklıkla gündeme gelen silahlanma sorununa karşı girişimde bulunacağının işaretlerini verdi.

Bireysel silahlanma Amerika’da anayasal bir hak ve ülkede oldukça güçlü bir silah lobisi bulunuyor. Başkan Obama silahlanmaya karşı duran önde gelen politikacılardan biri.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG