Erişilebilirlik

İlker Başbuğ Mahkeme Salonunu Terk Etti


Cherry blossoms are seen along the tidal basin in Washington, D.C. (Photo by Sandra Lemaire/VOA)
Cherry blossoms are seen along the tidal basin in Washington, D.C. (Photo by Sandra Lemaire/VOA)

Darbe girişimi iddiasıyla yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, mahkemenin ciddiyetsiz olduğunu savunarak duruşma salonunu terk etti.

İnternet Andıcı Davası'nda yargılanan Başbuğ’a mahkeme heyeti tarafından ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasında geçen telefon kayıtları dinletildi. Kayıtların duruşma salonunda bulunanlar arasında gülüşmelere yol açtığı gözlendi.

Kayıtta yer alan kişileri tanıyıp tanımadığı sorulan Başbuğ, mahkeme başkanına “Siz onları benden daha iyi tanıyorsunuz,” diye yanıt verince salondakiler tarafından alkışlandı.

Yargıçla geçen tartışmanın ardından duruşma salonunu terk etmeye karar veren İlker Başbuğ "Bu iddianameye hiçbir itibarım yoktur, yetersizliğin komedisidir," diye konuştu.

Reuters haber ajansına göre eski Genelkurmay Başkanı, yargılandığı Silivri cezaevi kompleksinde bulunan duruşma salonuna daha sonra geri döndü, ancak sorulanlara yanıt vermedi ve savunma yapmayı reddetti. Duruşma daha sonra Perşembe gününe ertelendi.

İlker Başbuğ, Ergenekon davası kapsamında tutuklanan en üst düzey yetkili oldu. Darbe yapmaya çalıştığı iddialarını reddeden eski genelkurmay başkanı, mahkemeyi de tanımadığını bildirdi. Başbuğ, Ocak ayından bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.

Ergenekon soruştuması kapsamında aralarında gazeteciler, akademisyenler, siyasetçiler, emekli ve muvazzaf askerlerin de bulunduğu 300’den fazla kişi tutuklu bulunuyor.

Amerikan hükümeti Ocak ayında yaptığı açıklamada, Başbuğ ve diğer zanlıların yargılanma sürecinin şeffaf yapılması ve bu kişilerin hukuki haklarının gözetilmesi çağrısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG