Erişilebilirlik

İlk Tahıl Gemisi Lübnan'a Henüz Ulaşmadı


Sierra Leone bandıralı Razoni İstanbul Boğazı'ndan geçerken
Sierra Leone bandıralı Razoni İstanbul Boğazı'ndan geçerken

Lübnanlı bir bakan ve Lübnan'daki Ukrayna Büyükelçiliği, Ukrayna'dan ayrılan ve bugün Lübnan'a varması beklenen ilk tahıl gemisinin geciktiğini açıkladı.

Gecikmenin nedeni netlik kazanmış değil. Denizlerdeki gemi trafiğini ve gemilerin konumlarını izleyen Marine Traffic, Sierra Leone bandıralı Razoni adlı geminin Türkiye açıklarında, Akdeniz'de demirli olduğunu gösteriyor.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamie, paylaştığı Twitter mesajında, Razoni'nin "Lübnan'daki Tripoli limanına varması gerekirken statüsünü değiştirdiğini" bildirdi. Bakan, Associated Press ajansına daha fazla bilgi vermeyi reddetti.

Ukrayna mısırını taşıyan ve Ukrayna'nın Odesa limanından Pazartesi günü ayrılan gemi, Türkiye'de denetimden geçmişti. Geminin Pazar yerel saatle 10.00 sularında Lübnan'ın kuzeyindeki Tripoli limanına varması gerekiyordu. Marine Traffic'e göre gemi, dün statüsünü, "mısırın satın alınmasını beklediği" anlamına gelen statüye çevirdi.

Beyrut'taki Ukrayna Büyükelçiliği, geminin Lübnan'a varışının ertelendiğini açıkladı ve "geminin varışına ilişkin kesin gün ve saat belli olduğunda güncelleme yapılacağını" kaydetti.

Tavuk yemi olarak kullanılacak 26 bin ton mısır taşıyan gemi, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile Rusya ve Ukrayna arasında varılan "Ortak Tahıl Koridoru" anlaşması sonrasında yola çıkmıştı. Tüm taraflar, Temmuz'da, Ukrayna tahılının Karadeniz'deki koridorlardan güvenli geçişini sağlama üzerinde uzlaşmıştı.

Lübnan ekonomik krizde

Razoni'yi bekleyen Lübnan'da gıda güvensizliği krizi, hızla artan gıda enflasyonu, buğday sıkıntısı ve ekmek kuyrukları yaşanıyor.

Lübnan'ın modern tarihinin en ağır ekonomik krizi, 2019 yılında patlak vermişti. Lübnan nüfusunun dörtte üçü yoksulluk içinde yaşıyor. Lübnan para birimiyse değerinin yüzde 90'dan fazlasını kaybetmiş durumda.

Temelinde on yıllardır devam eden yolsuzlukların ve kötü yönetimin yattığı ekonomik kriz, 2020 yılı Ağustos ayında Beyrut limanında meydana gelen ve limandaki tahıl silolarının tahrip eden büyük patlamayla daha da derinleşmişti.

Lübnanlı yetkililer, geçen hafta, Razoni gemisinin Ukrayna'dan Lübnan'a doğru 24 Şubat'ta hareket etmiş olması gerektiğini, ancak savaşın patlak vermesiyle geminin Ukrayna'dan ayrılmasının geciktiğini söyledi.

Cuma günü binlerce ton Ukrayna mısırı taşıyan üç gemi daha Ukrayna limanlarından ayrılmıştı. Bu gelişme, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana varılan uluslararası tahıl ihracatı anlaşmasının yavaş da olsa işlediğinin işareti olarak algılanmıştı.

Savaş nedeniyle Ukrayna'dan ayrılamayan tarım ürünü yüklü dört gemi daha bugün ülkenin Karadeniz kıyısındaki limanlarından denize açılma onayı aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG